Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишението на лихвите в САЩ вероятно ще продължи

12 април 2023, 16:42 часа
Реклама

Американските потребителските цени почти не са се повишили през март, а стойността на горивата е спаднала. Устойчиво скъпите наеми обаче поддържат равнището на основната инфлация. Това почти сигурно означава, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще повиши лихвените проценти отново през идния месец, предава Ройтерс.

Развръзка с фалиралата Silicon Valley Bank

Индексът на потребителските цени е забавил ръста си, като през миналия месец в сравнение с месец по-рано е нараснал с 0,1 на сто, докато през февруари се повиши с 0,4 на сто, съобщи Министерството на труда. На годишна база потребителските цени са се повишили с 5 на сто, което е най-слабият годишен инфлационен ръст от май 2021 г. През февруари американските потребителски цени се повишиха с 6 на сто на годишна основа.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че индексът на потребителските цени ще нарасне с 0,2 на сто през март спрямо февруари, и ще се повиши с 5,2 на сто на годишна база.

В края на миналата седмица доклад за заетостта показа солиден темп на нарастване на новите работни места през март и спад на безработицата до 3,5 на сто.

Основната инфлация, която не включва сезонно изменливите цени на някои хранителни и енергийни стоки, се е повишила с 0,4 на сто през март в сравнение с февруари, когато се покачи с 0,5 на сто.

Основната инфлация в САЩ е била 5,6 на сто през март, отнесен към същия месец на 2022 г.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес