Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Печалбите на най-голямата публична компания в света растат с покачването на цените на горивата

17 май 2022, 10:53 часа
Реклама

Saudi Aramco, петролната компания на Саудитска Арабия, отчете най-високите си печалби от листването си през 2019 г. насам, тъй като цените на петрола и газа се покачват по целия свят, съобщава BBC.

Държавният енергиен гигант, който е най-голямата публична компания в света по размер на пазарната капитализация, отбеляза 82% скок в печалбите, като нетната печалба надхвърли 39,5 млрд. долара през първото тримесечие. В съобщение за пресата компанията заяви, че дължи печалбите си на по-високите цени, както и на увеличението на производството.

Инвазията в Украйна доведе до рязко покачване на цените на петрола и газа. Русия е един от най-големите износители в света, но западните държави се ангажираха да намалят енергийната си зависимост от федерацията. Цените на петрола се покачваха преди войната в Украйна, тъй като икономиките започнаха да се възстановяват от Covid пандемията и търсенето надвиши предлагането.

Други енергийни компании, включително Shell, BP и TotalEnergies, също съобщават за покачващи се печалби, въпреки че много от тях отчитат разходи, излизайки от руския пазар.

Енергийната сигурност е жизненоважна

Президентът и главен изпълнителен директор на Aramco, Амин Насър, каза в неделя, че компанията е "фокусирана върху подпомагането на задоволяването на световното търсене на надеждна, достъпна и все по-устойчива енергия". „Енергийната сигурност е жизненоважна и ние инвестираме в дългосрочен план“, добави той. През март производителят на петрол и газ обеща да увеличи инвестициите и производството през следващите пет до осем години.

Премиерът Борис Джонсън посети най-големия износител на петрол в света през същия месец, за да се опита да договори увеличението на добива на петрол за световните пазари в краткосрочен план. Саудитска Арабия е най-големият производител в ОПЕК и чрез повишаване на добива може да стимулира намаляване на цените на енергията, но страната беше осъдена за редица нарушения на правата на човека: участието й в конфликта в съседен Йемен, убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги, за арести на дисиденти и за широкото налагане на смъртно наказание.

Самата Aramco също е изправена пред предизвикателства за сигурността поради конфликта в Йемен, тъй като бунтовниците хути атакуват някои от обектите на компанията и временно унищожават голяма част от суровото производство на кралството.

Последната информация за компанията идва дни след като Aramco си върна първото място като най-високо оценяваната компания в света, изпреварвайки Apple, за първи път от почти две години. Aramco също обяви в неделя, че ще издаде бонус акции на стойност 20 млрд. на акционерите – по една за всеки 10 вече притежавани акции.

Още: Защо Близкият изток няма да спаси Европа при спиране на руския петрол?

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес