Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БРИКС се разширява - кани още 6 държави догодина (ВИДЕО)

24 август 2023, 11:45 часа
Реклама

БРИКС - групата на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - ще се разшири от следващата година. Това разкри южноафриканският президент Сирил Рамафоса по време на срещата на върха, на която той е домакин.

Блокът на бързо развиващите се страни ще покани 6 държави да се присъединят към него за "защита на Глобалния Юг".

Още: Защо Си Дзинпин не се появи на събитие от официалната програма на БРИКС?

Кои ще са новите в клуба?

"Решихме да поканим Република Аржентина, Арабска република Египет, Федерална демократична република Етиопия, Ислямска република Иран, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да станат пълноправни членове на БРИКС. Членството ще влезе в сила от първи януари 2024 г.", заяви Рамафоса, цитиран от БГНЕС.

Дебатът за разширяването на БРИКС беше водещ в дневния ред на тридневната среща на върха в Йоханесбург. Макар че всички членове на БРИКС публично изразиха подкрепа за разширяването на блока, лидерите са разделени по въпроса.

Още: Разширяване на БРИКС ще има "глобални последици": Кой печели и кой губи?

Снимка: Getty Images

Това е само първа фаза, ще има и още

"Петте държави от БРИКС постигнахме съгласие по ръководните принципи, стандартите, критериите и процедурите в процеса на разширяване на БРИКС, който се обсъжда от доста време", заяви Рамафоса, цитиран от индийската медия Hindustan Times.

"Постигнахме консенсус по първата фаза на този процес на разширяване, като ще последват и други фази", добави той.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди поздрави Рамафоса за успешната среща на върха и заяви, че страната му винаги е подкрепяла изцяло разширяването на членството в БРИКС. Ню Делхи и Бразилия обаче преди време се бяха противопоставили на китайските планове за експанзия на групата.

Още: Лидерите на БРИКС игнорираха Путин на срещата на върха: Кой какво каза (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес