Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бил Гейтс защити атомната енергия

14 февруари 2023, 14:51 часа • 1390 прочитания

Ядрените отпадъци не са причина да се избягва използването на ядрена енергия“, заяви Бил Гейтс в интервю за германското издание Handelsblatt. Собственикът на Microsoft наскоро основа стартъпа TerraPower за развитие на атомна енергия от следващо поколение.

"Те са неразделни": Бил Гейтс с нова изгора

Често срещана критика към ядрената енергия е, че реакторите генерират отпадъци, които остават радиоактивни в продължение на хиляди години.„Обемът на ядрените отпадъци е много малък, особено в сравнение с генерираната енергия“, казва Гейтс.

По думите му разходите за съхранение на ядрени отпадъци под земята не са огромен проблем, тъй като те могат да бъдат поставени в дълбоки сондажи, където остават стотици милиони години. За разлика от тях, количеството емисии на въглероден диоксид, генерирани от изгарянето на изкопаеми горива за енергия, е „нещо гигантско“ и изолирането им под земята е трудно, а може да се окаже и невъзможно.

Милиардерът припомня, че ядрената енергия е класифицирана като „източник на чиста енергия с нулеви емисии“ от Министерството на енергетиката на САЩ.

В момента 19% от електроенергията в САЩ идва от АЕЦ. Това е около половината от безвъглеродното производство в страната. След бума на строителството на ядрени реактори през 70-те и 80-те години на миналия век обаче, изграждането на нови производствени мощности за ядрена енергия на практика спря, пише изданието.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес