Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникална миниатюра на бронзов кон беше открита в крепостта Русокастро

25 юли 2019, 12:18 часа • 8500 прочитания

Плодотворно начало на археологическия сезон в крепостта Русокастро край Бургас. При разкопките на сградата със зидани каменни стълбове в замъка е открита ценна находка. Тя представлява статуетка на кон в движение напред.

Десният крак на коня е вдигнат и същевременно сгънат в коляното, а главата на животното е извита надясно. Изключително изящно са оформени главата, тялото и гривата на коня. Част от опашката и задните крака са отчупени.

 

 

Според археолози, подобни находки се датират от II - III в. и са от периода на Римската епоха. Обикновено са били правени, за да са част от даровете за светилища и храмове. Миниатюрната скулптура е лята и изработена от изявен майстор. Височината и е 4.8 см., а дължината 5 сантиметра.

Находката е доказателство, че близо до крепостта Русокастро е имало светилище от римско време, което все още не е открито, но специалистите продължават да търсят. 

Екип на Регионален исторически музей в Бургас участва в разкопките на крепостта Русокастро. Дейността се финансира от Община Камено и Министерството на културата.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес