Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорден брой отбори отиват в Бургас

09 август 2024, 18:14 часа • 1062 прочитания

Рекорден брой отбори ще гостуват в Бургас през следващите 5 дни, за да премерят знания и умения в Първата международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI, която ще бъде открита утре, 10 август, в 15.00 часа в ДТ „Адриана Будевска“. Това стана ясно на пресконференция, в която участваха кметът Димитър Николов и двама от основателите на олимпиадата – Елена Маринова и Александър Велинов.

„Когато кметът чу за идеята, точно 10 секунди бяха достатъчни, за да предложи Бургас за първи домакин на Международната олимпиада по изкуствен интелект. Рекорд е за първа олимпиада да имаме над 40 отбора от всички континенти. Нова олимпиада стартира с 10-12 отбори. Състезанието ще се провежда отборно, изцяло на английски език. Ще има два кръга – теоретичен с решаване на задачи, подготвени от изследователи от водещи университети от цял свят и практически кръг за създаване на видео, аудио и картинно съдържание. Всяка година олимпиадата по ИИ ще се провежда в различни държави.“, разказа един от основателите на IOAI Елена Маринова.

„Това е ново предизвикателство за нас и нашия град. Повече от 200 участници ще премерят своите сили в най-съвременната сфера в дигиталното изкуство, така че ще покажем на света колко е напреднала България по отношение на обучението на IT специалисти. Така ще имаме поглед как се развива образованието ни в тази сфера и да подготвим образователни програми, които да отговарят на световните тенденции. Догодина ще имаме повече бургаски представители в олимпиадата, тъй като учениците ни в специалност „Изкуствен интелект“ в гимназията по компютърно програмиране ще са напреднали“, сподели кметът Димитър Николов.

„По време на олимпиадата по лингвистика миналата година ни хрумна идеята да направим едно състезание, което да не е затворено, а да бъде близко до съвремието, в крак с времето. Журито е от водещи университети като Оксфорд, MIT, университета в Абу Даби и INSAIT към СУ „Св. Климент Охридски“. Понеже изкуственият интелект не се изучава в българските училища, решихме състезателите да се избират от другите престижни международни състезания. В България това са националната олимпиада по информатика и олимпиадата по лингвистика“, заяви Александър Велинов – съосновател на IOAI.

Александър Велинов допълни още, че бургаският представител е Ванеса Калинкова от 11 клас в ППМГ „акад. Никола Обрешков“, която миналата година бе в националния отбор по лингвистика. Другите ученици от двата български отбора, които ще се включат в олимпиадата са от математическите гимназии в Пловдив, София, Велико Търново и Варна. Ръководители на българските отбори са Йоан Саламбашев и Радостин Чолаков.

„Двата кръга на олимпиадата ще бъдат в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“. В Конгресния център в понеделник ще се проведе научна конференция, която ще събере големите умове в областта на изкуствения интелект от университети и международни компании, които ще изнесат лекции и ще проведат с участниците практически работилници. Участниците ще имат и време, в което да се опознаят, да изградят нови приятелства, като посетят КТК „Ченгене скеле“, Морската градина, бургаските плажове“, допълни още зам.-кметът по образование Михаил Ненов.

Кметът Димитър Николов благодари на всички доброволци от ПГКПИ, ППМГ, ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ и Международният младежки център, които ще помогнат и направят присъствието на гостуващите отбори в Бургас вълнуващо и незабравимо.

Специален гост на първото издание на олимпиадата ще бъде звездата от българската музикална сцена Мария Илиева.

Основен партньор е Google, а домакин на събитието е бургаската Професионална природоматематическа гимназия „Акад. Н. Обрешков“.

Събитието се организира от фондация ЛЕРАИ, с подкрепата на Община Бургас, Министерството на образованието и науката и под патронажа на президента на Република България. Партньори и спонсори на олимпиадата са институции, неправителствени организации и компании от цял свят.

Още: Бъдещето на изкуствения интелект и могат ли машините да различават доброто от злото - не пропускайте в Бургас

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес