Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър с разяснения за болните от коронавирус деца, провеждането на изборите и ваксините

18 март 2021, 10:47 часа • 2202 прочитания

Нямаме към момента затруднения в лечението на деца, болни от коронавирус. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб.

Още: Коронавирусът при децата – променя ли се?

Попитан специално дали ще се отлагат парламентарните избори, отговорът на министъра беше, че няма заплаха те да бъдат проведени на 4 април. Причината е, че всъщност у нас няма истински локдаун, каквито бяха налагани по цял свят.

Що се отнася до ваксините срещу коронавирус, Ангелов заяви следното: "Всички мислехме, че сме равни, но някои са по-равни". Той обаче увери, че от договореното като количества за доставка всичко ще дойде.

"AstraZeneca не причинява нищо", категоричен беше Ангелов и добави, че се изчаква становището на Европейската агенция по лекарствата. Днес или най-късно утре ще излезе съдебно-медицинската експертиза на смъртния случай на 57-годишната жена в Пловдив, заради който се вдигна шум относно оксфордската ваксина. На склад в България има около 100 000 ваксини на AstraZeneca, добави министърът.

При подновяване на ваксинацията с AstraZeneca, ще има изместване на дати и часове в електронната система - автоматично. Ако пък не продължи тази имунизация, ще се вземе решение по предложение на експертите на ниво ЕС.

По отношение на руските и китайските ваксини, Ангелов каза - докато няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата, нищо не се пуска в България.

Още: Здравните власти обявиха локдаун за цялата страна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес