Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сдружение "Зограф": Министър Минеков да поиска оставката на Яра Бубнова

06 юни 2021, 16:00 часа • 6858 прочитания

"Очакваме още следващата седмица министърът на културата в служебното правителство Велислав Минеков да поиска оставката на директорката на Националната галерия Яра Бубнова за „усвоените“ по абсолютно непрозрачен и скандален начин 500 хил. лева за българското участие през 2019 г. на международното Биенале за изкуство във Венеция". За това призовават от от сдружение „Зограф“.

"Както е известно, г-жа Бубнова е официалният комисар на българското участие на 58-ото Венецианско биенале и отговаряше пряко за избора на кураторски проект и за реализирането му", напомнят от „Зограф“. "И до ден днешен обаче няма яснота къде и в чии именно джобове „потънаха“ 500-те хиляди лева за българското представяне на международното Биенале за изкуство във Венеция, щедро платени от данъкоплатците, макар и да се знае, че за „арт инсталацията“ в българския павилион с куратор Вера Млечевска са използвани само десетина кв.метра евтина топлоизолация от фибран, няколко рафтчета от плексиглас, както и малко на брой най-обикновени и семпли чаши внос от Виетнам от рециклирано стъкло, всичко това на обща стойност не повече от 180-200 лева", изтъкват от сдружение „Зограф“.

Според тях е крайно време да се извърши и обстойна проверка как точно са „усвоени“ отпуснатите от културното ведомство 500 000 лева за представянето във Венеция на българската „арт инсталация“, както и да се установи дали тези средства не са изхарчени неправомерно и нецелесъобразно. От сдружението припомнят също, че изложбата в Българския павилион на Венецианското биенале с плоскости от фибран и стъклени чаши от типа на продаваните само по 1-2 лева за бройка в „ИКЕА“, през повечето време по обясними причини е предизвиквала единствено недоумение или бурен смях сред посетителите й.

"Най-срамният факт е, че за откриването на Венецианското биенале служебно се командироваха и пиарите на министър Боил Банов - Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, директорката на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в МК Екатерина Джумалиева, директорката на Националната галерия Яра Бубнова и още много чиновници - „екскурзианти“, които летяха до Италия със скандално скъпи самолетни билети и нощуваха в суперлуксозни хотели, но така и не изпратиха до българските медии нито една информация за събитието, или казано с други думи, си организираха ваканционно пътуване на държавни разноски", подчертават от „Зограф“.

"Въпросната г-жа Яра Бубнова бе в недопустим конфликт на интереси още при назначаването си за директор на Националната галерия от бившия културен министър Боил Банов, тъй като се оказа, че едновременно с това тя е била и директор на частния си Институт за съвременно изкуство, отбелязват от сдружение „Зограф“. Откакто заема длъжността „директор“ на Националната галерия, г-жа Бубнова разкри и пълната си некомпетентност в управлението на тази институция - в залите на „Квадрат 500“ не влизат почти никакви посетители, а единственото „арт събитие“, за което се чу по медиите, е пошлият банкет в галерия „Двореца“ -  "Голямото плюскане", както бе наречен скандалният „пърформанс“ на художничката Ода Жон, предизвикал възмущението на редица културни дейци заради дългите маси, върху които се бе изтегнала огромна самодива от суджуци, луканки, филета и всякакви мезета, а главата й бе направена от зелки и питки", допълват от „Зограф“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес