Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникално издание за Руско-турската освободителна война - за първи път на български език

04 март 2020, 15:22 часа • 9646 прочитания

За първи път на български език излиза книгата "Европа в буря и покой", посветена на Руско-турската освободителна война. Нейн автор е американският журналист Едуард Кинг (1848–1896).

Кинг е американски писател и журналист, един от кореспондентите за популяризиране на българската кауза и на истината за Руско-турската война. Фронтовите му дописки за „Бостън джърнъл“ са забележителни заради аналитичния текст и усета да предаде умело преживяното на Балканите.

Репортажите му излизат в САЩ през 1888 г. под заглавието „Европа в буря и покой” и представят новите тенденции в развитието на Стария континент за едно десетилетие, белязано от военни конфликти, национални революции и социални катаклизми.

Едуард Кинг поднася „изчистена от емоции“ хронология на войната и панорамна картина на „стара“ Европа чрез кратки и майсторски журналистически психопортрети на държавници, висши военни и политици, както и на хора от християнското и мюсюлманското население.

Поместената в това издание глава от „Европа в покой и буря“ (оригиналът е над 700 страници) е посветена на България и българите в тогавашна Европа, като Кинг отразява от името на очевидец военните действия – от стъпването на българския бряг до подписването на Берлинския мирен договор.

Книгата се издава у нас от "Книгомания", като преводът от английски език е на Даниела Константинова.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес