Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина авторката на "Да убиеш присмехулник" Харпър Ли

19 февруари 2016, 18:25 часа • 4530 прочитания

Почина световноизвестната американска писателка Харпър Ли, авторката на "Да убиеш присмехулник" си отиде на 89-годишна възраст, съобщи Reuters.

Харпър Ли е родена през 1926 г. в Алабама. Ли спечели наградата "Пулицър" през 1961 г. за книгата си, "Да убиеш присмехулник", която е обявена за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.

До този момент в целия свят са продадени около 30 милиона копия от „Да убиеш присмехулник“, като в последните години се продават по около 750 000 на година. Книгата е преведена на 40 езика и е най-четената книга в САЩ във възрастовата категория 12-17 години.

Ли се завърна сред новите заглавия миналата година, когато излезе романът „И страж да бди на пост”. Романът бе публикуван през юли повече от половин век след нейната първа книга, с която спечели "Пулицър" - "Да убиеш присмехулник".

С появата си новата книга на Харпър Ли бе буквално разграбена от нейни фенове, които смятаха, че никога няма да прочетат повече нищо от авторката, живееща от десетилетия в уединение, пише БГНЕС.

Книгата, публикувана от издателство "Харпър Колинс", мигновено се превърна в бестселър. В нея се срещат много от героите на шедьовъра "Да убиеш присмехулник" /1960/, който стана и основа за филм, награден с "Оскар" с участието на Грегъри Пек.

 

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес