Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъс от "Среща за игра" от Алекс Дал

02 юли 2024, 13:07 часа
Реклама

„Среща за игра" е новият роман на норвежката писателка Алекс Дал. Един от най-обещаващите гласове на скандинавската трилърова литература се завръща у нас с втора, още по-смразяваща история, благодарение на издателство Сиела. Вижте откъс от романа.

Откъс

3

Още: Смразяващият психологически трилър "Среща за игра" на Алекс Дал ще изправи косите ви

Лицето на Фредрик е изкривено, бледо, объркано, уплашено. Бързам към него, а чаткането на токчетата ми отеква в салона за пристигащи на летище „Торп“. Долавям разтревожените погледи на хората; надали тичам така без причина.

– Какво има? – успявам да изрека. – Защо си тук? Къде са децата?

– Аз... Не мога да намеря Лусия.

– Как така не можеш да я намериш?

Още: Откъс от "Порцеланова луна" от Джени Чанг

– Майката не я върна в три, както се бяхме уговорили.

– Какво? Защо? Обясни ли защо се бавят?

Изскачаме навън през въртящите се врати, където сме посрещнати от вятър и ръмеж, и се втурваме към паркинга за кратък престой.

– Звънях ѝ и ѝ пратих съобщения на номера, който ми даде, но веднага се включва гласова поща.

Още: "Порцеланова луна" – разказ за голямата война и забранената любов в историческия роман на Джени Чанг

– Мамка му, сигурно съм ти дала грешен номер. Спираме за кратко пред автомата за плащане на паркинга, поемаме си дъх и се вглеждаме в очите един на друг. Да, това трябва да е. Грешен номер. Измъквам телефона си. Няма нови съобщения или пропуснати повиквания. Не разбирам – дори да съм дала грешен номер на Фредрик, Лин има моя. Защо не ми е позвънила, ако ще закъснее да ми върне детето с четири шибани часа?

– Почакай, ти каза, че сутринта ти е звъннала от басейна. Значи трябва да имаш номера ѝ.

Фредрик поема кредитната си карта от автомата и двамата подтичваме по мокрия паркинг. Самолет излита над самите ни глави и шумът поглъща отговора му.

– Какво? – крещя.

Още: "Извън Контрол" - Историята на българския рок и пънк

– Казах, че ми позвъни от скрит номер.

– Какво?

Качваме се в колата и се взираме един в друг в притихналото студено купе. –

Тогава не се замислих... Но предполагам, че е малко... странно.

Още: Акценти на издателство "Сиела" на Пролетен панаир на книгата

– Какви ги говориш, по дяволите? Защо не ми каза, когато ти позвъних от Рим?

– Не се замислих. Аз... В разговора ни нямаше нищо странно и явно не съм съобразил.

Чакаме на опашка да излезем от паркинга, и двамата сме взрени право напред в колите пред нас, изпускащи колелца пушек в студения въздух, отчаяно се мъчим да измислим причина, която би спряла Лин да се свърже с нас.

– Виж – заговарям в опит по-скоро да успокоя себе си, отколкото нещо друго. – Сигурна съм, че всичко това си има съвсем логично обяснение. Трябва да си е изгубила телефона. Или... Или може би детето ѝ се е разболяло. Може би е пратила съобщение, че момичетата си играят у тях, и по кой знае каква причина ние не сме го получили.

Още: Откъс от "Печели колкото наистина заслужаваш" от Брайън Трейси

– Не са в къщата. „Аснестопен“ №25, нали?

– Да. Откъде знаеш, че не са там?

– Шофирах дотам. Два пъти. И до басейна ходих. Не бяха в кафенето. И не можах да ги видя в основния басейн или в детския.

– На алеята пред къщата имаше ли автомобил?

Още: Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

– Не.

– Ето, тук завий вляво. Незабавно трябва да отидем там.

Фредрик ми хвърля поглед, дава мигач и поема по втората отбивка на голямо кръгово кръстовище с фонтан в центъра му. Отминаваме фериботите и корабчетата на пристанището Сандефьорд, а после празните ресторанти с изглед към морето, сега затворени за зимата.

– Мила, мисля, че трябва да се обадим в полицията – обажда се той.

Още: Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

– Какво? Не. Не, това е някакво недоразумение. Няма какво друго да е. Хайде сега, в Сандефьорд сме. Най-безопасното място на земята. Имам предвид, че тя не може да е... Нищо лошо не се е случило, знам, че е просто побъркано недоразумение.

Фредрик кара бързо към Вестероя. Недостатъчно бързо. Дишането ми е плитко и съм забила нокти в дланите си. В главата ми нахлуват всевъзможни сценарии и макар да не съм се молила от години, започвам да се моля безмълвно. Моля те, моля те, не и Лусия. Не Лусия. Нека това да е една от онези ужасни ситуации – „О, помниш ли как онзи път си мислехме, че се е случило нещо наистина трагично, а се оказа някакво глупаво недоразумение“. Фредрик едва намалява скорост и отбива от главния път по крайбрежния, отвеждащ към „Аснестопен“. Солена вода е наводнила платното и ние профучаваме през дълбоките локви и заливаме тротоарите с гейзери. Притискам пръсти към бумтящия пулс на шията си. Това е реално. Часът е седем и деветнайсет минути, а на мен не ми хрумва и една основателна причина Лусия да не е върната у дома или защо Лин отказва комуникация.

– Почакай, ти си прав, разбира се, че си прав. Трябва да се обадим в полицията. Боже. – Отключвам телефона си и започвам да ръчкам екрана, но пръстите ми треперят неудържимо и не успявам да спра сълзите си.

– Задръж. Стигнахме – шепне Фредрик и завива по стръмния хълм към огромната къща, а после спира на алеята. – Виж, свети. Преди лампите бяха угасени. И има автомобил. Трябва да са се върнали. Благодаря на Бог.

В отворения гараж се зарежда черен електрически „Нисан Лийф“. Изтичвам до входната врата. Стръмният склон е брулен от свиреп вятър, който ни обгръща като малко торнадо. Блъскам с всички сили по солидната дъбова врата и в същото време натискам звънеца. Отвътре долита едва доловим звук, постоянно жужене – прахосмукачка, която се бута в первазите?

Нуждая се от Лусия. Незабавно. Имам нужда от моето момиченце. Изпитвам силна потребност да заровя нос в тънката ѝ златиста коса, да усетя слабите ѝ ръчички около шията си. Не успявам да се въздържа.

– Лусия! – крещя с пълно гърло. Тихият звук вътре спира и чуваме да приближават стъпки. Вратата се отваря.

Още: "Чаша, пълна с утеха" - силна доза книжен уют от магьосницата Карън Хокинс

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес