Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нобеловият лауреат Юн Фосе отмени публичните събития, свързани с наградата

14 ноември 2023, 17:47 часа • 1612 прочитания

Тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература Юн Фосе е отменил пресконференцията за церемонията по награждаването на 10 декември. В имейл до норвежкия вестник "Ви Джи" Фосе пише, че е отказал всички събития от програмата, участието в която не е задължително за носителите на Нобелова награда за литература. 

Шведската академия го е уведомила, че не е необходимо да дава пресконференция, тъй като вече е дал много интервюта. Нобеловата фондация обяви, че всички следващи интервюта с Фосе също са отменени.

Норвежкият вестник съобщи, че говорителката на фондацията Ребека Окселстрьом обяснила, че единствената точка от програмата, която Фосе е длъжен да изпълни като носител на Нобелова награда за литература, е неговата Нобелова лекция, която той трябва да изнесе на 7 декември. За всичко останало той може да вземе решение сам, каза тя. Очаква се Фосе да разговаря и със студенти за творчеството си.

Още: Обявиха кой печели Нобеловата награда за икономика

Какви са причините за отказа на Юн Фосе

Снимка: Getty Images

64-годишният писател пише, че съкратената му програма по никакъв начин не означава, че не оценява Нобеловата награда, и посочва, че други писатели дори не са дошли на церемонията по награждаването. Той пояснява, че вече очаква с най-голямо нетърпение момента, в който програмата на церемонията по награждаването ще приключи. "По-големите светски събития не ми доставят никакво удоволствие, напротив", пише той.

Още: Нобеловата награда за мир е за иранката Наргиз Мохамади

В началото на октомври Шведската академия присъди на Фосе най-значимата литературна награда в света за неговите новаторски театрални пиеси и проза. Наградата, която е с премия в размер на 11 милиона крони (1 000 000 долара), традиционно се връчва на годишнината от смъртта на основателя на наградата Алфред Нобел (1833-1896), припомня БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес