Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Известният норвежки писател Атле Нес ще дава автографи на Алея на книгата в София

05 септември 2024, 10:24 часа • 551 прочитания

Норвежецът Атле Нес, един от най-добрите европейски писатели в биографичния жанр, ще бъде специален гост на предстоящата Алея на книгата в София (9-15.09.2024 г. , която ще се проведе в пешеходната част на бул. „Витоша“.

Лична среща

Почитателите му ще имат две възможности за лична среща с него. На 14.09., събота (от 18 до 19 ч.) и на 15.09., неделя (от 12 до 13 ч.) той ще дава автографи на книгите си в шатрата на издателите си от „Изида“ (шатра № 22, на пресечката с ул. „Гладстон“).

Още: Новата българска литература, която има силата на класика: „Сайбиевата невеста“, „Алтъна“, „Последна надежда“ (СНИМКИ)

Биографии на велики личности

Атле Нес е популярен най-вече с биографиите си на Леонардо да Винчи, Галилео Галилей и Едвард Мунк. Освен тях, на български вече са издадени и романите му „Тома Неверни“ (за Караваджо) и „Майсторът на палатки“ (за свети Павел).

Късно лято

По повод гостуването му излиза романът „Късно лято“, който разказва за връзката на 61-годишния норвежки драматург Хенрик Ибсен с 18-годишната Емилие Бардах.

Още: Mamma Mia! за млади читатели - "Моята луда седмица с Тес"

Сюжетът

Ибсен прекарва заедно с жена си и сина си няколко лета в австрийското алпийско селище Госензас. Тук през 1889 г. той се запознава с 18-годишната Емилие Бардах, дъщеря на заможен еврейски бизнесмен от Виена. Тя става новата му муза, от която той толкова много се нуждае.

Романът на Атле Нес е разказ за силни и противоречиви чувства на фона на възрастови различия, конвенции и задължения. Накратко: проблемите, повдигнати от реалната история, са сякаш изтръгнати от собствените пиеси на Ибсен – също толкова драматични, също толкова етически сложни. 11 години по-късно Ибсен пише следното за времето им заедно: „Лятото в Госензас беше най-щастливото, най-красивото в целия ми живот. Едва се осмелявам да мисля за това – и все пак винаги си го спомням. Винаги!“.

Атле Нес идва за втори път в България, след като миналия декември събитието с него събра голяма публика на Софийския международен литературен фестивал.

Още: "Диви цветя" - смешен до сълзи, но и нагарчащ роман (СНИМКИ)

Други книги

Ето информация и за другите му книги, които си спечелиха популярност и сред българските читатели:

„Леонардо да Винчи“ - биография

Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист… - тези неща едва ли са осигурявали на Леонардо най-добрите шансове да изгради кариера в Европа от 15. век. Но въпреки това историята на живота му е историята на човек, толкова безумно талантлив, че преодолява всички тези недостатъци и се превръща в най-забележителната личност на Ренесанса.

Още: От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Едвард Мунк” - биография

Художникът е представен пред читателя в целия блясък на творческата си мощ и с всичките си човешки слабости. Най-известната от картините му („Викът”) е символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век.

Уникална биография на Едвард Мунк излезе на български

„Галилео Галилей” - биография

Предаден от папата, покровителстван от Медичите, неразбран от съвременниците си, признат за гений от потомците. Това е бащата на съвременната наука Галилео Галилей. Книгата е отличена с най-голямата норвежка награда – „Браги“.

Галилео Галилей – предаван, преследван и боготворен

„Тома Неверни. Роман за Караваджо“

Романът се фокусира точно върху най-бурните моменти от живота на Караваджо. Той скандализира с натуралистичните си картини, на които рисува римски куртизанки като светици. Буйният му нрав го забърква в неприятности, от които знатните му покровители трябва да го измъкват. До момента, в който той е предизвикан на дуел и убива опонента си.

Още: "Тома Неверни" от изд. "Изида" - уникално издание за скандалния гений Караваджо

„Майсторът на палатки“ – роман за апостол Павел и роба Онисим. Отвлечен като дете, продаден като роб, избягал и освободен, той става богат търговец, но изпълнява поръченията на Павел, за да изплати дълга си. Но достатъчна ли е вярата, за да преодолееш страха от смъртта? Можеш ли да надскочиш тленното в очакване на нещо по-голямо и по-добро?

Още: Книга за Леонардо да Винчи – с нови разкрития относно личността и творчеството му

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес