Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Именити писатели се срещат с феновете на фантастиката у нас

17 септември 2024, 23:15 часа • 748 прочитания

В празничния уикенд от 21 до 23 септември клубът за фантастика и прогностика „Иван Ефремов" организира Булгакон 2024 – ежегодната среща на любителите на фантастика в България. Това е 25-ото поредно издание на фестивала, който се провежда всяка година на различно място, а тази година ще бъде в София в Националния дом на науката и техниката, на ул. „ Г. С. Раковски" № 108.

Още: Знаете ли разликата между фентъзи и фантастика

Събитието ще бъде посветено и на 50-годишнините на ОКИ ДК „Средец" и на самия клуб „Иван Ефремов". Официални гости ще бъдат британските писатели Иън Макдоналд и Фара Менделсон. Програмата на фестивала е изключително богата и включва представяне на нови български фантастични книги, лекции, срещи с автори, изложби, срещи с фен клубове, викторина и още много интересни активности, като част от тях ще се проведат на английски език.

Още: Здравка Евтимова съветва младите: Неграмотността е временно състояние, страхът е гориво (ВИДЕО)

Сред акцентите са панелите за бъдещето на детската фантастична литература в България и за наследството на напусналия ни по-рано през годината Любомир Николов в полето на книгите-игри и на фантастиката. Програмата ще запознае гостите с актуалното и историческото развитие на фантастичните жанрове в малко познати на българския пазар традиции като индийската, латиноамериканската и източноазиатската, а писателят Хари Търтълдав ще проведе онлайн сесия за българска алтернативна история с гостите на фестивала. Изпълнителката Вероника Преждарова ще представи артпърформанс, озаглавен „Манифест за фалшиво изкуство".

Още: 103 години Рей Бредбъри: Майсторът разказвач, който предсказа бъдещето

Иън Макдоналд и Фара Менделсон ще участват в няколко дискусии, посветени на фантастичните общности по света, прогностичната и социалната сила на научната фантастика. В рамките на Булгакон 2024 ще бъдат обявени и наградени победителите от конкурса за фантастичен разказ и поезия с елементи от фантастичния жанр на тема „Мечтатели" с подтема „Фантастичната София". Откриването започва на 21 септември от 12:00 часа. Събитието се организира с подкрепата на Столична община.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес