Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Доброключенията и разсъжденията на Луций Катин" - нова книга от Акунин от поредицата за историята на руската държава

04 октомври 2024, 11:47 часа • 338 прочитания

Изключително популярната поредица на Борис Акунин за историята на руската държава се сдобива с поредната впечатляваща глава. В „Доброключенията и разсъжденията на Луций Катин“ (издателство "Еднорог") се запознаваме със следващото поколение от рода на белязаните с петънце на челото. Това е младият идеалист Луций Катин, който иска да промени света към по-добро. Изцяло отдаден на тази идея, той се изправя пред всевъзможни изпитания и изненади, далеч не винаги приятни, но успява да намери изход и от най-заплетената ситуация.

За книгата

В живота на Луций просветителските идеи на Волтер, Дидро и Русо се припокриват с будистките принципи за ненасилие, предадени на младия герой от неговите родители. Той иска да учи в университет в Германия и започва работа като учител, но една завършила със страхотен скандал любовна афера принуждава Луций да бяга.

Още: „Убийство в Лейк Дистрикт” - един упорит инспектор е изправен пред неразрешима мистерия с много изненадващи обрати

Капризният случай го отвежда в дворцовите среди, сблъсква го с пирати, докато накрая младият наивникнапълно случайно става част отлегендарната пруска армия. За убеден пацифист като него това е краят на света и той едва несе прощава с живота си, но съдбата го среща с друг подобен на него идеалист – един млад принц, владетел на малко немско княжество, където двамата съмишленици искат да изградят справедливо общество, придържайки се изцяло към моралните си възгледи и стремежа към доброто и социалната справедливост. Макар че никой не вярва в социалния експеримент, благодарение на новите закони и порядки княжеството започва да процъфтява и се превръща в истински рай.

Въпреки всичките му успехи в княжеството съдбата отново отвежда Луций в родината. Онази Русия, в която се завръща, вече е управлявана от Екатерина Велика, решила да реформира държавата. Тук все по-увереният в силите си младеж ще се опитва да пресътвори създаденото в Германия, но ще успее ли социалният му експеримент и на руска почва? А в страната назрява бунтът на Пугачов. Но дори пред задаващата се смъртна заплаха Луций няма да изневери на принципите си: не убивай, не отвръщай на злото със зло.

Борис Акунин за пореден път пресъздава убедително картината на отминали времена, при това не само в Русия. Луций Катин се замесва в невероятни приключения, губи любовта и я намира отново, става жертва на дворцови интриги, но никога пада не духом и не изневерява на принципите си. Той приема и най-големите изпитания с философско спокойствие и не се отказва да постигне своето, каквото и да му струва това.

За автора

Още: Алистър Грей преобръща легендата за Франкенщайн в – "Клети създания"

Борис Акунин е творческият псевдоним на Григорий Чхартишвили, филолог, литературен критик, преводач и журналист, японист с международна известност. Работил като заместник главен редактор на списание "Иностранная литература”, главен редактор на двайсеттомната "Антология на японската литература”, председател на мегапроекта "Пушкинска библиотека”, през 1998 година Акунин започва реализацията на своя литературен проект под общия надслов “Приключенията на Ераст Фандорин”, чиято цел е във всяко заглавие да бъде представена една от разновидностите на класическия криминален роман.

За кратко време поредицата, от която са продадени над осем милиона книги, прави Акунин един от най-четените автори в Русия, придобил едва ли не легендарна популярност. Негови произведения се екранизират (”Азазел”, "Статски съветник”, "Турски гамбит”). Неговите блестящи исторически мистериии от поредиците "Приключенията на Ераст Фандорин”, "Приключенията на сестра Пелагия” и "Приключенията на магистъра” възвръщат доброто име на популярната литература. През 2000 г. Акунин е обявен за Писател на годината в Русия, номиниран за наградата "Смирноф-Букър”. Романите на Акунин се превеждат и издават във Великобритания, Италия, Франция, Япония, Германия и други страни.

"Близо до смъртта" - Как да разкриеш убийство, след като всички имат еднакъв мотив да го извършат?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес