Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Близо до смъртта" - Как да разкриеш убийство, след като всички имат еднакъв мотив да го извършат?

19 август 2024, 09:48 часа • 1347 прочитания

"Близо до смъртта" (издателство "Еднорог") е петият роман от поредицата за детектива-особняк Даниъл Хоторн и неговия съдружник по неволя, писателя Антъни Хоровиц.

За книгата

Антъни Хоровиц има сериозен проблем – той разполага с няколко месеца, за да напише нова книга, описваща разследванията му с детектива-особняк Даниъл Хоторн. Но всъщност няма за какво да пише, след последния им случай, на който е посветен бестселърът „Нож в раната“. Не се задава ново разследване, затова Хоровиц убеждава Хоторн да му разкаже за свойпо-стар случай, покрай който се е сблъскал с една от най-големите загадки в кариерата си. Но явно понякога е по-добре да загърбиш миналото. Ще се убедим в това с новия роман „Близо до смъртта“, отбелязващ петата ни среща с Хоторн и неговия съдружник по неволя Хоровиц.

Още: Възможно ли е черновата на един роман да се окаже признание за перфектното убийство?

 Когато Джайлс Кенуърти се премества със семейството си в затворения комплекс „Ривървю“ край Темза, той преобръща изцяло доскоро идиличния живот тук. За местните обитатели Кенуърти е типичния „съсед от ада“, който отказва да се съобразява с останалите и вбесява всички със своите шумни деца и още по-шумни колии партита. Но проблемите тепърва предстоят. Унищожен ебезценен комплект за шах, собственост на прочут гросмайстор, ужасна смърт застигадомашният любимец на две мили възрастни дами, бивши монахини, унищожена е и цветна градина, посадена в памет на починала съпруга, а неспиращ спор, свързан с безразборнотопаркиране на Кенуърти, води до еднанелепа смърт.

В доскоро приказния „Ривървю“ вече властва омразата, резултат от тези погроми. Когато Кенуърти е открит със забита в гърлото му стрела от арбалет, никой от неговите съседи не изглежда опечален. Но как се разследва убийство, след като всички желаят смъртта на жертвата? Решение натози въпрос трябва да намери детектив Хоторн, към когото полицията се обръща за съдействие. Той е прочут със своите неортодоксални подходи по време на разследване, но тепърва ще се сблъска с лъжи, манипулации и с ново, добре прикрито убийство.

Самият Хоровиц отново е в ролята на доктор Уотсън, макар че не участва пряко в разследването. Той винаги е няколко стъпки назад в разрешаването на мистерията, но този път е амбициран да намери решение на случая преди Хоторн. На базата на събраните улики писателят започва свое разследване, в процеса на което ще успее да разкрие нови следи и още от мистериозния образ на своя потаен партньор. Дали обаче това няма да се отрази пагубно на и без това сложните му отношения с Хоторн?

Антъни Хоровиц за пореден път смесва факти от действителността с художествена измислица и резултатът отново е възхитителен. Макар че умело разбърква всички улики и ни представя богата галерия от разнородни герои, всички до един потенциални убийци, няма как да предположите изненадващите обрати, които са на всяка страница. Новите приключения на уникалното дуо са гарнирани с много черен хумор, жертва на който често е самият писател, отдаващ почит на класическите романи в жанра.

Още: Лиз Нюджънт: Умът ми е склонен да бъде привличан от зловещите истории, но само във фантазията ми

В „Близо до смъртта“ Хоровиц включва и своя специалитет „роман в романа“, с който ни впечатли толкова в „Мозайка от убийства“, добавя и невъзможно убийство в затворена стая, включително и своите забавни размишления за този тип убийства в криминалните романи. „Първокласно забавление, убийствено добре замислено, с щипка злокобност – това е всичко, което можете да пожелаете от един от най-добри криминални писатели“, е коментарът за романа на The Sun. 

За автора

Антъни Хоровиц е един от най-популярните съвременни британски автори, радващ се на огромен успех и като сценарист, драматург и журналист. Той получава правото да заговори с гласа на сър Артър Конан Дойл, пишейки нови приключения на Шерлок Холмс. Хоровиц е сценарист на един от най-обичаните криминални сериали: "Убийства в Мидсъмър“, "Войната на Фойл“,“Поаро“ и много други.

"Мозайка от убийства" е определена за "Най-добра книга на 2017" от "Уошингтън Поуст“, "Ескуайър“, "Амазон“ и Националното радио на САЩ. По нея беше направен и сериал, който пожъна невероятен успех и вече се работи по продължението му – „Огледални убийства“, като самият писател е автор на сценариите. През 2014 г. Антъни Хоровиц получава Ордена на Британската империя за заслуги към литературата.

Още: Излиза втори том на "Париж" на изключителния биограф на велики градове Едуард Ръдърфърд

Борис Акунин в следващия си шедьовър от поредицата за историята на руската държава – "Ореховият Буда"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес