Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помощ! Не мога без захар: Как да ограничите приема на захар и да подобрите здравето си?

17 август 2024, 19:40 часа • 8032 прочитания

Сладоледи, шоколади, бонбони и бисквити – заобиколени сме от тонове захар, която ни изкушава постоянно. Замисляли ли сте се обаче какво означава за организма всичката тази захар, която приемаме всеки ден? Вярвате или не, зависимостта от захар е точно толкова реална, колкото всяка друга, само че от нея страдат почти всички хора по света.

Какво е захарна зависимост?

Захарна зависимост – звучи леко налудничаво. Нелепо е да кажеш, че си зависим от донът или от торта например, но това е нещо съвсем реално, защото яденето на прекалено много захар за дълъг период от време променя функционирането на невротрансмитерите в мозъка така, както го прави алкохолът и всеки друг наркотик.

ОЩЕ: Какво да правим, ако искаме да живеем по-здравословно

Сладки

Какви са симптомите?

  • Изгаряща нужда да хапнем нещо сладко
  • Преяждане
  • Емоционално хранене (яден сладки неща, когато сме стресирани или тъжни)
  • Ядене дори когато не сме гладни
  • Изпитване на вина след ядене на сладко

Как да приемаме по-малко захар?

Четете етикетите

Всяка една пакетирана храна има етикет, на който са описани хранителните ѝ стойности. Много често има добавена захар дори в солени храни, в които не би трябвало тя да присъства, затова трябва да внимаваме какво купуваме.

Избягвайте напитките

Най-добрият избор, който можете да направите, е да се научите да пиете просто вода. Към нея можете да добавяте лимон, плодове или краставица за свежест. Всички други напитки съдържат много захар, така че е хубаво да ги избягваме.

ОЩЕ: Ралица Кашинова: Шампионката, която променя човешки животи (ВИДЕО)

вода

Хидратирайте се

Знаете ли, че тялото не различава чувството на глад от жаждата. Понякога може да си мислите, че сте гладни, а всъщност да ви се пие вода. Когато огладнеете рязко и ви се дояде нещо сладко, първо изпийте една голяма чаша вода и чак тогава преценете дали действително имате нужда от храна или не.

Яжте непреработени храни

Повечето пакетирани храни са пълни със захар и е много трудно да намерите такива без нея по магазините, затова най-доброто решение би било да хапвате повече плодове, зеленчуци, варива и храни, които сте си приготвили сами.

Приготвяйте десертите си сами

По този начин ще знаете колко точно захар има в дадения десерт. Можете дори и да не използвате захар, а нейни алтернативи като мед, ксилитол, еритритол или стевия.

ОЩЕ: Край на чуденето! Ето какво да ядем преди и след тренировка

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес