Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3-те мита за отслабването, на които всеки вярва

31 юли 2024, 16:52 часа • 1469 прочитания

Отслабването сякаш винаги е било много болна тема не само на жените, а и на мъжете. Последните години обаче, благодарение на социалните мрежи, нещата излязоха извън контрол и то се превърна в мания. Нека не забравяме, че ние се храним, за да живеем, а не обратното!

Най-големите митове за отслабването

Трябва да намалим храната драстично, ако искаме да отслабнем

Диета

Водещото правило при отслабването е калорийният дефицит, което не означава, че трябва да ядем само ябълки и броколи, а че е нужно да приемаме по-малко храна от тази, която изразходваме. Ние горим калории постоянно дори когато просто си лежим. Така че не спирайте да се храните, а започнете да го правите разумно. Бисквитите например съдържат около 500 калории на 100 грама, една порция пилешко с ориз също има приблизително толкова, но тя ще ви държи сити за много по-дълго време.

ОЩЕ: Край на чуденето! Ето какво да ядем преди и след тренировка

Ако не правя кардио, няма да отслабна

Кардио

Вярно е, че кардиото е добър инструмент за отслабване, но не и единственият. То дори не е задължително! Можете просто да правите по-дълги разходки навън или лек крос в парка. Запомнете, че кардио тренировките няма да стегнат тялото ви така, както биха го направили силовите.

От въглехидратите се пълнее

Напълняване

Да, ако се храните предимно с банички и кифли, най-вероятно ще качите килограми, но ако хапвате ориз, картофи, пълнозърнест хляб и варива – едва ли. Тук е важно да уточни кои въглехидрати е препоръчително да приемате всеки ден и кои от време на време. Старайте се да се храните предимно със сложни въглехидрати и намалете простите като сладкиши и пакетирани храни. Никак не е здравословно просто да спрете приема им, защото те са най-предпочитаният източник на енергия за тялото, особено ако тренирате. 

Телата ни знаят какво да правят. Не е нужно да се бъркаме в работата им, като ги подлагаме на постоянни диети и лишения. Това, което трябва да на направим, за да се чувстваме добре, е да се научим да ги чуваме.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ето защо не отслабвате: 5 лесни и натурални начина да свалите излишните килограми

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес