Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Благоевград некачествен водопровод оставя постоянно шест квартала без вода

08 април 2016, 14:36 часа

Некачествено изграден водопровод аварира постоянно, като оставя без вода шест квартала на Благоевград.

Реклама

Това каза на пресконференция Росица Димитрова, управител на ВиК ЕООД - Благоевград, предаде Радио "Фокус".

Тя уточни, че довеждащ водопровод в района на старият басейн в района на „Бачинов“ аварира на три различни места за последните 20 дни. Засегнати от проблемът са благоевградските квартали „Еленово“, „Орлова чука“, „Ален мак“, „Бялата висота“, „Юг“ и село Изгрев. „Става въпрос за изместване на едно трасе с дължина от 200 метра. То е било направено в района на старият басейн в „Бачинов“ през 2007 година, когато това трасе е въведено в експлоатация“, каза още Димитрова.

Стоманеният водопровод е изместен по алеята за парк Бачиново и е заменен със стъклопластови тръби Ф700. Гаранционният срок от 8 години е изтекъл миналата година през месец август. По думите й, при разкопаването на първата авария преди няколко дни се установи некачествено изпълнение на това трасе. Некачествено полагане на самите тръби, през които водата е под голямо налягане – 20 атмосфери. Стъклопластовите тръби изискват специфичен начин на полагане върху пясъчно легло, което не е направено.

„Защо не е изпълнено, не мога да кажа. Защо не е упражнен контрол към момента на полагане, също не мога да кажа“, коментира Росица Димитрова. Според управителя на водното дружество подмяна на цялото трасе е най-правилното решение. Некачественото строителство и липса на контрол преди години сега създава една ситуация, в която жителите да бъдат с нарушено водоподаване.

„Обърнала съм се и към Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград, информирала съм и кмета на Община Благоевград Атанас Камбитов, информирали сме МРРБ. Всички са наясно с проблема. Сега сме отцепили района и не мога да си обясня риска, който е поет през 2007 година, да се сложи тръба с налягане 20 атмосфери под алеята и да не се упражни качествен контрол. Не ми се мисли какво може да се случи. Обезопасили сме мястото. Не е приятно, но пък сигурността и живота на хората е на първо място и няма да си позволим да правим компромиси с това“, каза още управителят на водното дружество.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес