Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слави Трифонов към студентите: Не ви ли е срам, че държим такива хора да ни управляват?

11 декември 2015, 09:00 часа • 12496 прочитания

"Не ви ли е срам, че държим такива хора да ни управляват?! Не ви ли пука?!" Това попита Слави Трифонов студентите от Благоевград на инициираната от тях среща по повод стартиралата подписка за национален референдум на "Шоуто на Слави", съобщава репортер на Actualno.com.

Събитието се състоя в спортната палата "Скаптопара" в университетския град, която събра над 1000 души. Малко след 18:30 часа в залата влезе Слави Трифонов и членове от инициативния комитет за референдума: сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев, както и Евгени Димитров - Маестрото.

В началото на срещата Слави коментира актуалните политически въпроси от страната, като обърна внимание на скандала за съдебната реформа, оставката на правосъдния министър Христо Иванов, както и футболния мач, който премиерът Бойко Борисов изигра в обедната си почивка в деня на въпросните събития. 

Постепенно разговорът, в който взеха участие и студентите, премина към темата за националния референдум, организиран около шест точки, свързани с промяната в политическата система у нас.

"Политиците непрекъснато ни унижават. Не ви ли пука? В България има над 400 поръчкови убийства и нито едно разкрито. Не ви ли е срам от това? Мислите ли, че можете да се скриете, да се скатаете? Нали в тая държава ще живеете? Има тарикати, които непрекъснато не спазват правилата. Не ви ли е яд бе, че живеете така?" С тези думи Слави се обърна към студентите, като ги провокира да участват в разговора, да задават въпроси и да изказват мнение.

Студентка попита защо след като завърши университет, родният висшист няма абсолютно никаква сигурност? Какво ще му се случи след като напусне тази зала? Слави отговори, че промяната ще започне малко по малко и проблемът е на всички нива. "Обезверяването идва от липсата на перспектива. Мен ме боли не по-малко от вас. Аз също търся отговор на тези въпроси, които ви вълнуват", допълни още той.

Тошко Йорданов взе думата, като посочи, че националният референдум има смисъл, защото той ще промени правилата към по-добро. 

Голяма част от студентите се обединиха около тезата, че техни колеги са апатични и незаинтересовани от обществено-политическата ситуация в страната. В отговор на това Тошко Йорданов припомни събитията около протестите и оставките на Жан Виденов и Андрей Луканов, довели страната до една изцяло нова политическа ситуация за времето си.

На въпрос на студентка защо има задължително гласуване като предложена точка в референдума, а не образователен ценз например, Слави отвърна, че образователният ценз е дискриминационна мярка. Според него задължителното гласуване би променило състоянието, в което се намира една партия като ДПС например, която, по думите му, е корпорация. Според Слави ДПС прекалява с етническия елемент в поведението си.

Тошко Йорданов заяви, че задължителното гласуване ще закара образованите хора да гласуват. "Ние сме в криза видимо. Ние сме достигнали дъното и го дълбаем с багер. Задължителното гласуване решава проблема с тази криза", добави Йорданов.

По въпроса с мажоритарния вот Слави заяви, че е добре да се гласува за личности, защото така всеки ще поема отговорност за поведението си.

Студент попита къде са революционните песни от времето на "Хъшове", които "Ку-ку бенд" правеше? Евгени Димитров отговори, че тогава тези песни са изпълнили своята задача за осъзнаването на хората. Днес времето е друго и са необходими различни пътища, за да достигнеш до другия и да го накараш да разбере смисъла от промяната в системата. По думите на Евгени Димитров смисълът е в референдума, който екипът на шоуто инициира, защото той е легитимен път към реформи.

Филип Станев посочи, че народът не представлява някакво имагинерно понятие. Народът се състои от всички отделни членове на обществото. Той каза на студентите, че всеки трябва да се бори за живота си.

"Ваш личен избор е да направите живота си. Вие ще изберете дали да се страхувате, дали да бъдете апатични", заяви Слави към края на срещатата със студентите.

Млад преподавател взе думата на финала на разговора като се обърна към колегите си. Цялата зала вдигна ръка на негов въпрос колко хора са се подписали за референдума и дали са завели и приятел да се разпише. Слави хареса въпросите на преподавателя, като каза на шега, да му се обади, ако го уволнят от работа.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес