Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жандармерията ще обикаля малко населени места в Благоевградско да търси "ало измамници"

01 ноември 2018, 09:12 часа
Реклама

Областна дирекция на МВР- Благоевград проведе пресконференция, на която представи отчет за свършената си работа до момента. Срещата бе водена от директора старши комисар Николай Хаджиев и зам.-директора комисар Димитър Кръстев.

В началото те представиха статистика на извършените престъпление от началото на година в област Благоевград, на която се вижда, че те са намалени в сравнение с миналата година. Ако за същия период през 2017 г. са извършени 3203 престъпление, то от началото на тази година те са 2766 броя. Първенец по разкриваемост на престъпление в района се оказва РУ-Банско, следвано от 02 РУ-Благоевград, РУ-Петрич, РУ-Разлог, РУ-Гоце Делчев, РУ-Сандански и 01 РУ-Благоевград. На представителите на медиите беше предоставена информация за работата по линия на противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, като за тази година при съвместни действия със служители на ГДГП са иззети над 100 тона канабис.

Важно място в срещата имаше превенцията срещу "ало измамите" в благоевградска област. От началото на годината, случаите на подобен род измами са 50, а само за последния месец техния брой е 7. Именно поради тази причина, ОД на МВР-Благоевград, съвместно с дирекция "Жандармерия", започват съвместна акция, в която ще провеждат операции в населени места, където няма полицейско присъствие и в райони с концентрация на извършени престъпления. Освен това ще се осъществяват и срещи със самотно живеещи хора.

"Отправям апел към медиите за съдействие при информирането на населението за това как да реагират в случай, че станат обект на телефонни измами"- заяви комисар Н. Хаджиев на срещата. 

Следващата точка от срещата бе кражбите и грабежите в областта. Оказва се, че броят на кражбите е намалял в сравнение с миналата година, за сметка на грабежите, които са се увеличили.

Николай Хаджиев изтъкна още, че във връзка с предстоящия зимен сезон в Банско ще се предприемат редица превантивни мерки с цел осигуряването на добър обществен ред в периода на студентските празници и провеждането на Световната купа по ски алпийски дисциплини. В района на Банско се планира увеличение на контролно пропускателните пунктове с цел да бъде обхванат по-голям периметър, поради увеличаването на броя туристи.

Във връзка с дейността на служителите от сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР-Благоевград, от комисар Димитър  Кръстев бе предоставена информация за работата на служителите по линия на противодействие на съхранението и разпространението на акцизни стоки, както и по линия на икономическите престъпления, като за 2017 г. са обработени 1 300 преписки.

Относно работата в сектор „Пътна полиция“ бе съобщено, че към момента няма данни за опашки от чакащи хора с изключение на летния сезон.  Споделена бе идеята за монтиране на система с номера от машина с цел по-доброто обслужване на гражданите.

Старши комисар Николай Хаджиев призова гражданите за своевременно и незабавно сигнализиране на органите на реда за забелязани от тях нередни и противоправни действия.

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес