Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: В ЦСКА май пак си „играйкат“, напук на големите заявки

25 юни 2024, 07:00 часа
Реклама

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

През изминалия сезон ЦСКА претърпя един от най-гръмките си провали в последните години. Преди кампанията „армейците“ тръгнаха с „голямата кошница“ - детрониране на Лудогорец, триумф за Купата на България, пробив в Европа и т.н., т.н. Нищо от това обаче не се случи. Напротив, случи се точно обратното – ЦСКА завърши на трето място в Първа лига, претърпя крах в турнира за Купата, а накрая загуби и баража за място в Лигата на конференциите от ЦСКА 1948.

Оттеглянето на фамилия Ганчеви

Гриша Ганчев Данаил Ганчев

Малко преди всички тези провали Гриша Ганчев и синът му Данаил изненадващо обявиха, че напускат клуба. Те се разделиха безвъзмездно с акциите си, които бяха прехвърлени на „Националния фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“.

Оттеглянето на фамилия Ганчеви от ЦСКА бе прието с голям ентусиазъм от сериозна част от привържениците на „армейците“, които в последните години оттеглиха подкрепата си към бизнесмените. Причината е, че феновете се измориха любимците им да си „играйкат“, както преди време се изрази самият Гриша Ганчев, и да не са реална конкуренция на Лудогорец.

Амбициите на новите шефове в ЦСКА

Филип Филипов Стоян Орманджиев

Логично след оттеглянето на Гриша Ганчев и сина му новото ръководство се „хвана“ на работа. Изпълнителните директори на клуба Стоян Орманджиев и Филип Филипов дадоха дълга пресконференция в началото на май, която обаче така и не внесе яснота кой ще е новият силен човек в ЦСКА.

След провала на сезона последва нова дълга пресконференция, в началото на юни, на която от ЦСКА се бяха постарали да представят на събралите се журналисти и фенове как ще се работи занапред. С ефектна презентация „червените“ босове много напоително обясниха каква ще е структурата, кой за какво ще отговаря, как ще се прави селекция и много други важни за един европейски отбор неща. Между тях представиха и новия треньор Томислав Стипич, както и нов директор – Михаил Александров.

Повече от половин отбор напусна, а взеха само Тасев

Първи мач с червената фланелка 😎 Отива ти, Иван Тасев! Успех! ❤️

Posted by CSKA Sofia FC on Saturday, June 22, 2024

Дотук добре. Оттогава обаче минаха повече от две седмици. За момента изглежда, че ЦСКА май пак ще си „играйка“, напук на големите заявки. „Червените“ вече разкараха повече от половин отбор в лицето на Енес Махмутович, Мено Кох, Юрген Матей, Лазар Туфегджич, Данило Асприля и Фернандо Каранга. Иван Турицов пък е с единия крак извън тима, след като не може да стигне до консенсус с ръководството относно новия си договор.

За сметка на това в ЦСКА пристигна точно един нов футболист. Крилото на Пирин Благоевград Иван Тасев. Никой обаче не разбра за идването на перспективния играч. Просто от ЦСКА не го обявиха. Феновете „се отвориха“, че Тасев вече е част от тима чак след контролата с Беласица, когато „червените“ качиха в социалните мрежи снимка на крилото с екипа на отбора. Доста аматьорско.

ЦСКА изпусна истински „армеец“

🟡⚫ Андрей Йорданов е „жълто-черен“. 🇧🇬 Защитникът е петото ново попълнение на Ботев. 🗣️ Артур Платек: „Виждаме...

Posted by Botev Plovdiv on Friday, June 21, 2024

Също така никой не разбра как ЦСКА си позволи да изпусне Андрей Йорданов. Съотборникът на Тасев в Пирин бе считан за сигурен нов в състава на „армейците“. Той дори води заключителни преговори с клуба, но в крайна сметка премина в Ботев Пловдив. Ако това е продиктувано от решение на шефовете на „червените“, то тогава въпросното решение е доста спорно с оглед на заявките на Орманджиев и Филипов, че ще се налагат играчи, които знаят какво е да браниш емблемата на ЦСКА.

Ами Андрей е точно такъв. Всеки, който посещава мачове на „червените“, може да потвърди колко пъти го е виждал редом до феновете в Сектор „Г“. Момчето отива и си купува билет, за да гледа отбора, в който е израснал. Явно обаче не е достоен. За разлика от Тибо Вион, Сейни Санянг и Брадли де Нойер, за когото отдавна е ясно, че не желае да играе за ЦСКА. Той системно нарушава дисциплината и това бе потвърдено и от Стамен Белчев в края на миналия сезон. Тогава за какво им е на „червените“ такъв играч? За да го дундуркат и да му плащат заплатата? Андрей обаче вече е в Ботев и няма какво да се направи.

Селекцията в ЦСКА отново „цикли“ на едно място

ЦСКА

Все пак трябва да отбележим, че в състава се завърнаха след наем четирима юноши, които бяха взети на лагера в Банско. Феновете се надяват те да получат своя шанс за изява. Нали подобно нещо обявиха новите силни хора. Шефовете на ЦСКА разкриха и селекционните планове на клуба. Те обявиха, че ще са нужни три трансферни прозореца, за да се оформи отбор, който да се бори с Лудогорец за титлата.

Проблемът е, че селекцията в ЦСКА „цикли“ на едно място. Все си мисля, че „армейците“ би трябвало вече да са взели поне 2-3 нови футболисти, а не само Тасев, тъй като имат доста дупки за кърпене. Ясно е, че преговорите са бавни и трудни, особено когато си аут от Европа, но поради тази причина трябва да си подготвен.

Трябва да имаш поне 2-3 варианта за всяка позиция, на която търсиш футболист, за да не се стигне до момента, в който основната ти цел отказва и ти започваш да се чудиш и маеш кого да вземеш. Именно по този начин се привличат недоразумения като Де Нойер, Санянг и много други в ЦСКА.

В ЦСКА има много неизвестни, свързани с развитието на тима

Фенове на ЦСКА

Междувременно Лудогорец се стяга за атака на груповата фаза на Шампионска лига и вече взе трима нови. Същото важи и за Левски. ЦСКА, от своя страна, си кара по старому – лежерно и без много зор. Това обаче ще изиграе лоша шега и на отбора, и на шефовете. Защото до старта на сезона остават около 3 седмици – кога ще се взимат тези играчи, кога ще свикват с отбора и тактиката на Стипич, кога ще започнат да показват пълния си потенциал?

Истината е, че в момента в ЦСКА има повече неизвестни, отколкото известни, свързани с развитието на отбора и клуба. Въпреки това феновете се обединиха около новото ръководство и затвърдиха подкрепата си на пресконференцията в началото на юни. Сега шефовете са наред. Те трябва да покажат, че работят професионално и много здраво за бъдещето на ЦСКА. В противен случай може да се стигне до нови 9 години „играйкане“.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Лудогорец отново удари шестица от тотото

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

-------------------------------------------------- 

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес