Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Вещае ли продажбата на Десподов края на хегемонията на Лудогорец?

05 септември 2023, 07:00 часа • 2631 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Лудогорец е безспорният хегемон в родното първенство в последните 12 години, в които неизменно тимът от Разград става шампион. „Орлите“ са клуб с изключително стегната структура и сериозен бюджет, който им позволява да взимат футболисти на високо ниво и по този начин да смазват конкуренцията у нас.

В понеделник обаче разградчани съобщиха дълго чакана новина – тимът продаде Кирил Десподов на гръцкия ПАОК. Това не е изненадващо с оглед на доброто представяне на 26-годишното крило в последните сезони. Темата със сигурност ще породи доста спортни анализи и коментари, тъй като през това лято Лудогорец се раздели с доста играчи. А след трансфера на Десподов е време да си зададем въпроса: Вещае ли тази продажба края на хегемонията на шампионите?

Кирил Десподов е един от най-важните в Лудогорец

Кирил Десподов пристигна в Лудогорец през октомври 2020 година като преотстъпен от италианския Каляри. Българският национал направи силен сезон и след края на кампанията шефовете на „орлите“ решиха да го вземат за постоянно. В крайна сметка крилото се превърна в един от най-важните футболисти на разградчани и дори получи капитанската лента.

Кирил Десподов

Именно Десподов бе човекът, който в последните години действаше като мотиватор и основна движеща сила на Лудогорец. Офанзивният футболист е недолюбван от съперниковите фенове и често ставаше обект на обиди и нецензурни скандирания. Това обаче не го притесни нито за миг. Дори напротив, действаше му като допълнителен стимул. А от този стимул се храниха и съотборниците му.

Десподов така и не се огъна под натиска

Всички помним мача с ЦСКА на „Армията“ в края на април, когато той бе освиркван и замерян от феновете на домакините. Именно след като бе ударен с предмет от трибуните, двубоят бе спрян, а това позволи на леко шокирания Лудогорец да си стъпи на краката и да вземе така важните три точки, които ги изкачиха на първото място в класирането.

Лудогорец

Точно затова и Десподов бе толкова важен за Лудогорец. Той не се огъна нито веднъж под натиска на феновете, на съперниковите футболисти и ръководители. А това се отрази много добре и на съотборниците му.

Липсата на Десподов ще се отрази негативно

Сега обаче Десподов го няма. Продаден е на ПАОК. Основният мотор на Лудогорец замина в странство, за да търси късмета си. Именно сега конкурентите на „орлите“ за титлата трябва да се събудят и да атакуват. Защото няма по-подходящ момент – Лудогорец е сериозно отслабен.

Лудогорец

Трябва да направим уточнението, че през това лято 12-кратните шампиони се разделиха с доста футболисти. Освен Десподов, Лудогорец продаде и голмайстора си Игор Тиаго, който отиде в Брюж. Мануел Шоу пък бе трансфериран в израелския Макаби Хайфа, докато Пипа и Нонато бяха пратени под наем съответно в английския Уест Бромич и бразилския Сантос.

Лудогорец ще трябва да се потруди за титлата

Да, Лудогорец привлече петима нови футболисти през лятото. В тима акостираха двама нападатели в лицето на Квадво Дуа и Руан Крус. Първият обаче получи тежка контузия и се оперира, като ще е аут от терените още поне един месец. Вторият пък все още се адаптира към родния футбол и не може да покаже качествата си.

Ивайло Петев Лудогорец

„Орлите“ също така взеха и трима защитници – Сон, Хайстер и Ноа Сонко Сундберг. Те обаче трудно могат да изиграят решаваща роля в битката за титлата. Сега е моментът за част от футболистите на Лудогорец, които получават по-малко шансове от Ивайло Петев, да покажат, че имат място в състава му.

Битката за титлата в Първа лига ще се завърже

След продажбата на Десподов е ясно, че битката за титлата в Първа лига става още по-интересна. Причината е една – Лудогорец загуби своя лидер. В отбора имат доста на брой качествени играчи, но трудно някой ще може да замени българския национал.

Кирил Десподов

Шефовете на клуба вероятно разбират това и са готови да поемат риска да сдадат титлата за първи път от 12 години. Дали обаче някой измежду ЦСКА, Левски, ЦСКА 1948 и другите водещи тимове ще се възползва от разклатеното положение, в което се намира шампионът - предстои да видим в следващите месеци.

Автор: Бойко Димитров

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес