Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Хегемонът Лудогорец ще царува колкото Стефка Костадинова

09 юли 2024, 07:00 часа • 3089 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

"Няма нищо вечно!", гласи известна житейска сентенция. Разбира се, тя е валидна и за спорта. Убедихме се в нейната достоверност само преди дни, когато подобриха 37-годишния рекорд на Стефка Костадинова. Великата българка бе свалена от трона на "царицата на спортовете" от украинката Ярослава Магучих.

Световната и европейска шампионка преодоля 2.10 метра на турнира от Диамантената лига по лека атлетика в Париж и пренаписа историята. За нас, българите, 209-сантиметровият полет на пловдивчанката от Световното първенство в Рим през 1987 година ще е вечен, но реалността вече е друга.

ОЩЕ: Велика! Костадинова прошепнала на украинката, че ще подобри световния рекорд (СНИМКИ)

Стефка Костадинова

Българските (анти)рекорди, които гонят 37-годишнотото царуване на Стефка Костадинова

В българския футбол се наблюдават две тенденции, които "гонят" по продължителност постижението на Стефка Костадинова. НЕучастието на родния национален отбор на голям форум, както и хегемонията на Лудогорец в Първа лига.

В последно време "лъвовете" дават лъч надежда със своето представяне за счупване на 20-годишния антирекорд. С Илиан Илиев начело, "трикольорите" демонстрират по-дисциплинирана игра в защита, а на моменти дори впечатляват в атака. С използването на правилен метод за имплементиране на талантите от младежките и юношески селекции в "А" отбора, можем да станем свидетели на значителен български подем на международната сцена.

ОЩЕ: Евро 2024: Грузия пише история, а България гледа пред телевизорите (ВИДЕО)

Лудогорец

Рекордът на Стефка падна, но Лудогорец пак ще е шампион!

Не така седят нещата с прекратяването на 13-годишната хегемония на Лудогорец. В Разград са поне с десетилетие пред столичните грандове Левски и ЦСКА във всяко едно отношение - стадион, тренировъчна база, трансферна политика и, разбира се, качество на футболистите.

В изминалите 3-4 години "орлите" сякаш бяха в застой по отношение на представянето в европейските клубни турнири, но този сезон определено са взели всички мерки за завръщане към славните успехи на международната сцена. Иначе у нас не изпитват особени проблеми да триумфират (с малки изключения).

ВАР-ът на Actualno

Лудогорец затяга коланите за нов европейски полет

Въпреки че получават многомилионни оферти за свои играчи, от Лудогорец предпочитат към настоящия момент да задържат всички ключови състезатели. При продажба само на част от тях на "Хювефарма Арена" биха напълнили касата с десетки милиони. Амбициите на ръководството обаче са за класиране в групите на Шампионска лига и изживяване на дежавюта от двубоите с грандове като Реал Мадрид и Ливърпул.

Колко далеч от Лудогорец са Левски и ЦСКА?

Ясно е, че Левски и ЦСКА са далеч от подобни постижения, но колко ли е дълго разстоянието за столичните грандове до това изобщо да си помислят да влязат в групите на Шампионска лига и да отхвърлят оферти за десетки милиони евро? Все пак, съществуването на единия клуб доскоро бе под въпрос именно заради финансови затруднения, а другият тепърва стартира нов модел на управление. Само че в Разград той е наличен повече от десетилетие.

Лудогорец е дръпнал с години преди Левски и ЦСКА, но въпреки това продължава да се движи поне с 209 км/ч по първокласна европейска магистрала, докато "сини" и "червени" по-скоро очакват довършването на АМ "Хемус". Ако бизнесменът, който кара скъпата "зелена" кола, продължава да е зад волана, то спокойно 13-годишната хегемония може да се утрои във времето и да задмине по дълголетие 37-годишния рекорд на Стефка Костадинова.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": Кога ще ги стигнем грузинците?

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес