Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Футболното Съединение на България се случи на 8 септември

10 септември 2024, 07:00 часа • 1677 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

Съединението на Източна Румелия с Княжество България е смятан от мнозина за "най-българския" празник в следосвобожденската ни история. Действително събитията от 6 септември 1885 година противоречат на решенията на Великите сили и Берлинския конгрес и се случват в противовес на руските интереси.

Футболна България се съедини

Историята обаче я оставяме на историците, а ние ще се фокусираме върху Цар Футбол, за да се пренесем с 139 години и 2 дена напред във времето. На 8 септември 2024-та над 14 000 българи се съединиха в името на каузата "български национален отбор по футбол". На стадион "Христо Ботев" в Пловдив феновете по трибуните проведоха успешно емпирично изследване за истинността на клишето "Публиката е 12-ият играч". Привържениците подкрепяха "лъвовете" безрезервно от първата до последната минута и определено им дадоха криле в тежките моменти на терена.

Кирил Десподов

Колко малко му трябва на българския футболен фен...

Още преди старта на Лига на нациите в социалните мрежи агитки на големите клубове у нас призоваха за подкрепа към "трикольорите". Колко малко само му трябва на родния футболен запалянко... две-три по-прилични представяния срещу тимове от чергата на Танзания и Азербайджан, както и смела игра в двубоите с участниците на ЕВРО 2024 Румъния и Словения. За капак - изтървахме да победим Беларус, но силното първо полувреме ентусиазира още повече фенове да посетят "Колежа".

Всъщност, така и трябва да бъде. Независимо дали сме доволни, или не от политиката на Българския футболен съюз и решенията на различните му комисии, националният отбор е на България, а не на родната централа. Кирил Десподов и компания не преживяха малко в последните години. Доста често те го отнасяха заради нечии чужди грешки, което неминуемо влияеше в психологически план. Откакто Илиев пое "лъвовете" обаче, те демонстрират, че не са чак толкова лош колектив и могат да надиграят отбори от Лига C на Лига на нациите (примерно).

ОЩЕ: 2 години по-късно: България най-накрая победи у дома и атакува първо място (ВИДЕО)

Кирил Десподов

Не котенца, а лъвове

Точно това се случи в първите полувремена срещу Беларус и Северна Ирландия. На моменти България окупираше наказателното поле на съперниците и с много висока преса не им даваше да диша. Агресията, желанието, хъсът и мотивацията са най-ярко открояващите се аспекти, които Илиан Илиев е подобрил в националната ни селекция. И сякаш "лъвовете" доказаха, че могат да играят като лъвове, защото в съвсем близкото минало по-скоро приличаха на котенца.

Тест по затвърждаване на постигнатите резултати

Дотук добре. Отдавана (по българските стандарти) не сме допускали някой гаф. Под ръководството на Илиев "трикольорите" са стабилни, борят се на 150%, както отбеляза и капитанът Кирил Десподов, и може би най-важното - взаимопомощта на терена е силно подобрена. Първите крачки към изграждането на достоен национален отбор вече са направени, но на 12 октомври срещу Люксембург предстои тест по затвърждаване на постигнатите резултати.

България

А този изпит на родна земя може да се окаже по-труден от изминалия. Да, подкрепата за "лъвовете" отново ще е на ниво, но очакванията също ще са завишени. Българите трябва да използват натрупаното самочувствие, да демонстрират характер и да докажат, че са по-класният тим от останалите в групата. Независимо как ще се развият следващите срещи от Лига нациите, на 12 октомври пак ще има празник. Футболна България отново ще се съедини в името на каузата "национален отбор".

Футболното съединение е постигнато, а Независимост- кога?

Съединението е факт, но хрониките са достоверна справка, че борбата не приключва дотук. Нужно е възпитаниците на Илиан Илиев да продължават да се бият като лъвове на терена, за да защитят акта на съединение от 8 септември 2024 година, за който са основни виновници. Следвайки историята, бъдещата цел е Независимостта на българския футбол. Тази борба обаче не се води на футболното игрище. С оглед на настоящото положение, Независимостта изглежда кауза пердута, а може би съдбата си знае работата и след 23 години ще честваме и Футболната Независимост на България...

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": Нов цикъл и нов президент, а май всичко си е постарому

 

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес