Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: А бе, къде е Боби?

07 ноември 2023, 07:00 часа • 10616 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Европейската квалификация България – Унгария ще се играе пред празни трибуни. И не в София, а в Пловдив. Защо? Защото в интернет набира сила призив за протест срещу БФС по време на срещата на 16 ноември. Въпросният протест би трябвало да събере големите фенски фракции у нас и те заедно да изразят недоволството си от управлението на Борислав Михайлов.

Затова от футболния съюз решиха проблема, като „писнаха“ на УЕФА и от европейската централа обявиха, че мачът с Унгария трябва да се играе пред празни трибуни. Нещо, което едва ли досега се е случвало – домакинът да иска да няма негови фенове на неговия стадион. Това обаче не трябва да ни изненадва при положение, че президентът на БФС и неговият екип отдавна са се отдалечили от хората, които преди 30 години ги боготворяха.

В БФС не се притесняват, че футболът ни е на дъното

Национален отбор по футбол на БългарияБългарският футбол е ударил дъното. Толкова силно го е ударил, че вече копае надолу и скоро ще има официално „откриване“ и на мазето на най-популярния спорт у нас. Това обаче явно не притеснява ръководството на най-висшия орган, който отговаря за футбола в България.

В Бояна всичко е „цветя и рози“. Хората там работят с голям ентусиазъм и огромна „експертиза“ за българския футбол. Поне така ни уверяват. Тези твърдения обаче не хващат дикиш вече. Защото всички виждат на какво дередже е този спорт у нас. Както на клубно, така и на национално ниво.

И докато на клубно ниво вина за състоянието на футбола и самите отбори носят собственици, президенти, директори, треньори и т.н., за националния отбор вината е основно на управлението на БФС. Колкото и шефовете на футболния съюз да ни обясняват, че тяхната роля се свежда единствено до това да предоставят най-добрите условия за представителния ни тим, това не е така. Те са абдикирали от задълженията си. Просто не им се занимава с футбол, а искат само да си запазят постовете си с всички благини покрай тях. Това си пролича най-явно миналата седмица.

Представянето на Илиан Илиев

Преди пет дни, на 1 ноември, Илиан Илиев бе представен като новия национален селекционер на България. Той наследи на поста уволнения заради слаби резултати Младен Кръстаич. Наставникът на Черно море ще трябва да „вади горещите кестени от огъня“ и задачата му ще бъде изключително тежка. Илиев обаче явно не се притеснява от това и взе решение да помогне на България в този труден момент, както самият той се изрази.

Христо Запрянов Илиан Илиев Георги Иванов Гонзо

Адмирации за Илиан Илиев и неговото поведение. Поведението на шефовете на БФС обаче е друга тема. В последната година националният отбор няма нито една победа от осем изиграни мача. Освен това той се намира в серия от три загуби. Затова и бе уволнен Младен Кръстаич. Интересното е, че и в двата случая на събитието не присъства най-важният човек – президентът на БФС Борислав Михайлов.

Бившият вратар не сметна за нужно да присъства нито на уволнението на Кръстаич, нито на представянето на Илиан Илиев. В първия случай на негово място бяха вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов и техническият директор Георги Иванов, а във втория - заместник-изпълнителният директор на централата Христо Запрянов и отново Гонзо.

Михайлов не счита за нужно да застава пред хората

Михайлов явно не счита за необходимо да се появява пред медиите, феновете, дори и пред националния селекционер. Той се е затворил в Бояна и няма никакво намерение да се показва пред футболната общественост. Затова и изпраща своите глашатаи, за да обявят пред простолюдието какво е решила „Високата порта“ за бъдещето на българския футбол.

Борислав Михайлов

Президентът на БФС също така не ходи по мачове. Посещава предимно такива на Лудогорец, и то вече рядко, главно защото на останалите стадиони в страната ще усети „народната любов“. Едва ли ще отиде и на стадион „Христо Ботев“ на 16-ти, въпреки че няма да има публика.

От време на време Михайлов се вясва на някое откриване на футболно игрище я в столичния квартал „Филиповци“, я в Белозем или Полски Тръмбеш. Това обаче никога не се съобщава на медиите, за да не се налага да отговаря на неудобни въпроси. Помним как след един мач на „лъвовете“ бе изведен с джипа си от пистата на Националния стадион „Васил Левски“, само и само да не се появи пред „пишещите братя“.

Какво се случва в БФС

Понякога обаче президентът на БФС ходи в чужбина, все пак е високопоставен функционер в УЕФА. След това научаваме за „свършеното“ от него от единствената форма на комуникация за Борислав Михайлов – официалният сайт на БФС. Преди 4-5 години Любо Пенев, тогава треньор на ЦСКА, много хубаво обясни какво се случва в БФС и с какво се занимават Борислав Михайлов и колегите му.

„Михайлов казва: „Футболът в България е на добро ниво“. Той не гледа мачове - даже и по телевизията, даже и репортаж по новините. Неговата идея е да пътува по чужбина, напред-назад, евентуално да гледа някакъв мач и това е. Както и тези около него. Това е цялата история. Пътуваме по чужбина, търсим ресторанти – приоритетно с дансинг, и така“.

„Футболният съюз – да, една интересна ябълка. Да го гледаме като ябълка. Отвън е прекрасна, чиста, но тя е изгнила. От какво!? От алкохол, от екстри, но не и от футбол. Това ръководство не е направило нищо в последните години за отборите, за школите. Те не са наясно в какво състояние е българският футбол“, изригна тогава Пенев.

Дано Илиан Илиев не бъде употребен

Да се върнем обаче на представянето на Илиан Илиев. Човекът си сложи главата в торбата с приемането на поста национален селекционер. Това е ясно на всички. Защото той залага на карта успешната си работа начело на Черно море, репутацията си и бъдещето си с надеждата, че няма да бъде поредният „употребен“ треньор от ръководството на футболния съюз. Че няма след няколко слаби резултата да бъде уволнен, а шефовете в Бояна да си измият ръцете с него и футболистите му, но не и да поемат отговорност за случващото се.

Борислав

Само заради тази саможертва в името на националния отбор Илиан Илиев заслужаваше редом до него да седне Борислав Михайлов, както и неговите вицепрезиденти, а не Христо Запрянов и Гонзо. Моите уважения към двамата, но те и техните думи по повод назначението на Илиев са далеч по-маловажни от тези на Михайлов и заместниците му.

Президентът на БФС обаче не сметна за нужно да се изправи пред медиите и да отговори на неудобните въпроси като мъж. Да, ще го питат за оставка, за Конгрес, за слабото първенство, за слабия национален отбор, за 18-те му години управление и той ще се поти и черви, но е длъжен да отговори. За сметка на това видяхме едно жалко негово изказване събрано в четири реда на ... сайта на БФС.

БФС се управлява чрез сайт

Дотам стигна българския футбол – да се управлява чрез сайт. Без въпроси, без отговори. Само няколко човека, които се хвърлят на амбразурата да защитават Михайлов и управлението му. Но и те са преходни, за съжаление явно не го осъзнават. Защото, като си свършат работата по лъскане на имиджа на Михайлов, доколкото е възможно, вече ще са ненужни и ще бъдат сменени.

Ще дойдат нови глашатаи, които да предават на футболната общественост какви са плановете на президента и ръководството за случващото се в най-обичания спорт у нас. А дотогава, ние, феновете и всички милеещи за българския футбол ще се ядосваме, ще „мигаме на парцали“, ще се чудим защо не можем да гледаме националния отбор и ще се питаме недоумяващо: „А бе, къде е Боби?“.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: За Гонзо БФС бе по-зле от лудница, а сега е храм Божий

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес