Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кошмарът на „лъвовете“ Хенрик Ларсон: Обичах да играя срещу България

06 септември 2023, 22:39 часа • 3453 прочитания

Легендата на шведския футбол Хенрик Ларсон си припомни славните мигове след края на „Мача на надеждата“, организиран от Стилиян Петров, в който отново се разписа в българската врата. Нападателят сподели, че винаги е обичал да играе срещу националния ни отбор, визирайки дългите години, в които България не успяваше да стигне до нищо запомнящо се срещу „тре кронур“.

Ларсон има 4 гола срещу България

Ларсон пък бе истински кошмар за националния тим на България по време на състезателната си кариера като има общо 4 гола в три мача срещу „лъвовете“. По време на двубоя за третото място на Мондиал'94 в САЩ той отбелязва едно попадение във вратата на Борислав Михайлов при загубата с 0:4.

След това Ларсон бележи единственото попадение в европейската квалификация през 98-ма, а на Европейското първенство през 2004-та реализира два гола във вратата на Здравко Здравков при успеха с 5:0.

"Беше страхотно, хората обичат играта" 

Хенрик Ларсон

„Мачът беше тежък, играхме срещу много добър отбор. Не бях играл футболен мач пет години. Припомних си колко е забавно, особено когато има добра кауза. Атмосферата с много хора, които дойдоха, показва колко много обичат играта“.

„Когато Стилиян ми се обади, казах „да“. Чувството беше страхотно. Трудно е за мен да се поставя в ситуацията на хората, които се борят за своя живот. Подкрепям ги. Надявам се и се моля да имат силата да продължат да се борят. Ужасна болест е“.

„Помня 1994 година, защото бях там. Не знам защо Швеция спечели толкова пъти срещу България. Не мисля, че е имало мач по време на активната ми кариера, в който да сме загубили от България. Винаги обичах да играя срещу България“, каза Ларсон.

След последния съдийски сигнал пък Стилиян Петров заяви, че е видял България обединена.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес