Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Александър Везенков се завърна в Олимпиакос! (ВИДЕО)

25 юли 2024, 10:18 часа • 1539 прочитания

Баскетболната звезда на България Александър Везенков официално се завърна в гръцкия тим Олимпиакос. Спортист номер 1 на България за 2023 година напусна НБА и отново ще играе в Европа, подписвайки 5-годишен договор с гранда от Пирея.

Александър Везенков официално напусна НБА

За завръщане на Везенков в Олимпиакос се заговори усилено в последните няколко седмици, а сега гръцкият гранд потвърди слуховете и официално обяви сделката с емоционален видеоклип, в който Везенков отново облича екипа на отбора.

Саша се завърна в Олимпиакос с нов 5-годишен договор

Александър Везенков игра 5 години за Олимпиакос, като през 2023-а успя да изведе тима до финал в Евролигата, но в последните секунди изпуснаха титлата. Все пак българинът бе избран за най-полезен играч (MVP) на Евролигата, а след това дойде и трансферът в НБА.

ОЩЕ: Георги Глушков: Везенков ще съжалява

Александър Везенков

Кошмарният престой в НБА

Престоят на Везенков в НБА обаче бе кошмарен: той почти не получи шанс за изява в отбора на Сакраменто Кингс, а освен това бе измъчван и от някои контузии. Българинът видимо не се чувстваше добре отвъд Океана, заради което избра да се завърне там, където го боготворят.

Каква заплата ще взима Везенков в Олимпиакос?

В Олимпиакос българският баскетболист ще заработи общо 18,5 млн. евро за следващите пет сезона. В договора са включени и някои бонуси, с които сумата може да нарасне с още два милиона. Това означава, че Саша ще печели по 3,7 млн. евро на година.

Александър Везенков

Мимолетният престой на Везенков в Торонто Раптърс

Иначе Везенков за кратко бе част от отбора на Торонто Раптърс, който го привлече от Сакраменто след края на сезона в НБА. Баскетболистът и американският клуб обаче се разбраха да разтрогнат договора си, като канадците се съгласиха да го освободят.

Самият Везенков пък се отказа от милиони долари в Торонто, които можеше да заработи през сезон 2024/25. Така престоят на Саша в НБА завърши с 42 мача, в които прекара средно по около 12 минути на паркета. Той постигна средно по 5,4 точки и 2,3 борби за сезона.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес