Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лос Анджелис Лейкърс - падението на баскетболните крале

08 март 2014, 16:02 часа • 13214 прочитания

Две трети от сезона в Националната баскетболна асоциация (НБА) вече изминаха и макар тепърва да има да се изяснява кой ще влезе в плейофите и същинската битка за титлата в най-престижното баскетболно първенство в света, едно нещо е ясно – „Лос Анджелис Лейкърс” няма и най-малък шанс.

16-кратните шампиони на НБА изживяват може би най-ужасяващия сезон в историята си. Връх на мизерията за тях беше дербито със съгражданите от „Клипърс” само преди ден и половина – загуба с 48 точки разлика, 94:142. Това е най-голямата загуба в историята на „езерняците”. Позорът предизвика куп злостни шегички в социалните мрежи, като една от най-запомнящите се е от Twitter: „Обадете се на 911, в „Стейпълс център”, извършва се тежко криминално престъпление”.

Дотук балансът на „Лейкърс” през сезона е 21 победи и 42 загуби – четвъртият най-слаб показател в НБА и първият в Западната пресконференция. Почти същото е положението и с „Бостън Селтикс” – 21 победи и 41 загуби, а това е най-титулованият отбор в лигата със 17 титли. Защо обаче „Лейкърс” изпадна дотук – ето ги и някои от причини според Wall Street Jorunal.

Кобе Брайънт вероятно никога няма да е отново Черната мамба. След скъсването на ахилеса през миналата година възрастта на Брайънт вече личи. Той е на 35 години и такава контузия просто не може да не остане без последствията. А последствията са видими – само погледнете класирането в НБА.

Друг ветеран – Стив Неш, който е считан за един от най-добрите плеймейкъри в НБА, така и не се нагоди към „Лейкърс”. Неш не свикна с отбора, а освен всичко друго преживя и счупване на крак. И времената, когато той твореше във „Финийкс” явно си останаха там, в миналото.

„Лейкърс” се разделиха с Дуайт Хауърд. Да, той е считан от мнозина за разглезена звезда, но малцина ще отрекат, че когато е здрав, той е от типа играчи, които могат да променят развоя на всеки мач. И това се оказа шамар в лицето на „езерняците” – отборът привлича, а не бива напускан от звезди в разцвета на силите си.

Дъщерята на покойния Джери Бъз Джийни и синът му Джим просто не са на висотата на баща си. Показателно е как Фил Джексън почти беше готов да се върне на кормилото на „Лейкърс”, но вместо това, в последния момент там се отзова Майк Д’Антъни. И пропадането започна.

Всички тези фактори вещаят лошо бъдеще за „Лейкърс”. Проваленият сезон означава, че те могат да не влязат в драфта там, където искат – в топ 5. Засега шансът това да не се случи е 55% предвид представянето на „Лейкърс”. И кой знае – може да се окаже, че „езерняците” ще е поостанат на дъното за по-дълго.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес