Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Гърция: Радев скастри новия президент на Македония

13 май 2024, 07:59 часа • 12642 прочитания

Президентът Румен Радев излезе с позиция по повод скандала по време на церемонията по встъпване на новия президент на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска - Давкова. 

Скандалът в РСМ

Припомняме, че по време на встъпването си в длъжност новият президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония. Тя положи клетва като президент на „Македония“, а не на Република Северна Македония, каквато е официалното име на страната, чийто държавен глава й е отредено да бъде.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска. Министерството на външните работи на Гърция реагира остро. В позицията на гръцкото МВнР се подчертава, че европейската интеграция на Скопие зависи от изпълнението на международните договори.

Поведението на Силяновска - Давкова не е особена изненада, тъй като още по време на предизборната кампания тя заговори за отмяна на Преспанското споразумение с Гърция, с което страната смени своето име през 2019 г. Припомняме още, че споразумението с Гърция и Договорът за приятелство с България бяха в основата на приемането на Скопие в НАТО. ОЩЕ: Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Позицията на българския президент

"Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония е подписала. България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват", заявява Румен Радев. 

Той припомня, че Република Северна Македония е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

"Убеден съм, че европейската перспектива на Република Северна Македония зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в Република Северна Македония, няма да бъде ревизирана", посочва още българският президент.  ОЩЕ: Прилагането на Договора от Преспа между Гърция и РС Македония буксува

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес