Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заев и Ципрас с обща позиция: Нарушаването на Преспанския договор ще дестабилизира региона

12 юни 2024, 22:15 часа • 2528 прочитания

„След изборите в Северна Македония новото мнозинство направи провокативни изявления и наруши текста и духа на Преспанския договор. ЕС и международната общност трябва да осъзнаят, че спазването на споразумението е единственият път към по-нататъшна демократична интеграция, към членство в ЕС и предприсъединителна помощ“.

Това се казва в обща позиция на бившите премиери на Северна Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас пред "Евроактив", предаде БГНЕС.

Още: Мицотакис: Новият премиер на РСМ да спазва Преспанското споразумение

Двамата заявиха, че нарушаването на споразумението ще допринесе за допълнителна дестабилизация на региона и ще постави под въпрос европейското, но и бъдещето на Северна Македония като цяло.

„Докато това условие се спазва, ЕС трябва да бъде готов да се откаже от подхода, който наблюдавахме през последните шест години, и да започне проактивна роля към разширяването“, посочиха Заев и Ципрас.

"Необходимо да стане ясно на страните от региона, че мирното разрешаване на различията носи ползи за гражданите на Балканите, а властите да разберат, че жертвите се възнаграждават. Докато крайната десница набира сила, демократите, умерените и прогресивните лидери трябва да работят заедно и да удвоят усилията си срещу национализма", настояват бившите премиери.

Още: Силяновска: Имам право да казвам и "Македония"

"В близо 30 години след падането на Берлинската стена и насилственото разпадане на Югославия нашите две страни бяха разделени от „спора за името“, който възпрепятства отношенията между нашите народи и отслаби регионалната стабилност и европейската перспектива на Запада Балкани", се казва още в позицията.

БГНЕС припомня, че Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе сключено от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъстваха специалният представител на ООН Матю Нимиц, върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес