Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпросът с армията на Косово стигна до Съвета за сигурност на ООН

18 декември 2018, 08:08 часа • 1548 прочитания

Създаването на армия от Косово се превърна в една от главните теми по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Ясно се очертаха и гледните точки по темата - Сърбия и Русия са твърдо против, докато САЩ подкрепят стъпката на Прищина.

"Ситуацията е много сложна, ужасно сложна. Страхувам се за бъдещето на народите от целия регион...Изправени сме пред все повече трудности в Косово. Трябва да призная, че съм много притеснен, дори и уплашен, не само за бъдещето на моя народ и Сърбия, но и за целия регион", каза сръбският президент Александър Вучич, предаде БГНЕС. Според него "Сърбия е направила всичко и е изпълнила всички ангажименти".

Решението на Косово да създаде пълноправна армия е грубо нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Това обяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небезня.

"Решението за преобразуване на Косовските сили за сигурност във Въоръжени сили на Косово е явно нарушение на Резолюцията 1244 на Съвета за сигурност, която, както повтори генералният секретар, остава основен международен правен акт уреждащ Косово", заяви дипломатът на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със създаването на армия на Косово.

На форума говори и косовският президент Хашим Тачи. Преди заседанието той заяви, че "ще каже истината, че трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия не е причина за страх, а за тържество, защото потвърждава ангажимента на Косово на мултикултурните институции".

Според Тачи "ако Косово е направило грешка", то е, че ръководството на самопровъзгласилата се република "е чакало пет години преди да реши да формира армия". "Решението за армията може да е закъсняло, но не е погрешно", добави той. "Забавянето е, защото очаквахме добра воля от онези, които никога не са го показали по отношение на Косово", каза Тачи.

Той също заяви, че косовската армия "никога няма да бъде заплаха за никого". Според неговата версия тези сили ще бъдат "многонационални" и ще се състоят от "повече от 10%" от членове на етническите малцинства, включително от сърби, живеещи в непризнатата република.

"Сега фокусът е върху диалога за място на Косово в ООН“, написа Тачи в Twitter.

Очаква се армията на Косово да се състои от 5000 войници, други 3000 ще бъдат в резерв. Издръжката ще бъде 98 милиона евро годишно. Предполага се, че въоръжените сили ще включват артилерия, противовъздушна отбрана, както и военни части за биологична и химическа защита.

Бъдещето на Босна

Сблъсъкът между Изтока и Запада се пренесе и в друга балканска държава - Босна. Новият президент от Република Сръбска, Милорад Додик, който беше избран през октомври, много пъти показва, че не желае страната му да се присъедини към НАТО.

След среща с тримата президенти на Босна в Сараево, асистентът на държавния секретар – Джон Съливан, заяви във Вашингтон, че "ентусиазирано подкрепя" усилията на Босна да влезе в НАТО. "Обсъдихме позицията на САЩ, която е по-твърда от когато и да е било", каза той пред репортери.

Страната се нуждае от консенсус, за да продължи по пътя към членство. Но Додик, който е близък с руския президент Владимир Путин, не иска да чуе и за НАТО. "Имаме консенсус за европейския път на Босна в президентството, но не и за членството и в НАТО", заяви Додик след срещата с американския дипломат.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес