Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Венизелос: Проблемът на Македония с Гърция е много по-малък от този с България

24 януари 2014, 13:14 часа

Проблемът, който Гърция го има със Скопие, е много по-малък от този, който има с България за „изкуствената национална идентичност”. Това е заявил гръцкият външен министър Евангелос Венизелос пред френския Сенат, предаде радио Deutsche Welle в програмата за Македония.

Реклама

По думите на Венизелос Атина била подготвена да приеме компромис. Попитан от френски сенатор за това какви са отношенията с Македония и дали в Македония се говори гръцки, Венизелос е заявило:

„С БЮРМ трябва да се намери решение за име на страната, тъй като вече територии носят това име: Централна Македония, със Солун като столица, Западна Македония, българска Македония и албанска Македония. Ние предлагаме един краен компромис, което се отнася за едно име за всякаква употреба.” По думите му, в страната имало проблем и с отношенията между етническите общности.

„Албанската общност е от голямо значение. 35% са с албански език”, заявил Венизелос. По думите му проблем бил и „псевдо-македонския език, който според българското правителство и българската научна общност е български”. Другият проблем е „идеологически”.

„Има един идеологически проблем, който е между Скопие и София за изкуствената национална идентичност”, заявил Венизелос. По думите му проблемът с Гърция е много по-малък, отколкото този с България.

„Нашият проблем с името е малък, в сравнение с големите езикови и исторически въпроси между славянските малцинства. Никой не говори гръцки в БЮРМ”, заявил Венизелос.

Гръцкият външен министър е посочил още, че албанската общност в Македония била съгласна с тях по отношение на спора за името.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес