Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валежите в Гърция са намалели наполовина през последните 10 години

23 май 2024, 12:49 часа • 1161 прочитания

Валежите в много райони на Гърция са намалели с до зашеметяващите 50% през предходните месеци в сравнение със средното за последното десетилетие, според изследване на Националната обсерватория на Атина и научния екип на Meteo.gr, предава Kathimerini.

Изследването e установило значителен спад в общите валежи в повечето райони от октомври 2023 г. до април 2024 г., периодът, в който падат най-много валежи в Гърция.

Има ли изключения?

Единствените изключения от тенденцията са части от Епир и Западна Македония. Сравнението е направено със средната стойност за съответния седеммесечен период от десетилетието 2012-2022 г.

Последствията

Феноменът се отразява неблагоприятно на водните запаси, нивото на водата, културите и влагата в почвата, като същевременно създава по-благоприятни условия за горски пожари, но също така води до недостиг на вода на островите в Егейско море и Крит.

„Намаляването на валежите е още по-болезнено на островите в Егейско море и Крит. Не само че е значимо, но се случва за втора година, тъй като миналата година имаше много малко валежи в тези райони, които са и туристически. Дъждовната вода по тези места е ценна и от дълго време се събира в цистерни и т.н. В същото време, докато дъждът намалява, търсенето на вода се увеличава поради туристическия трафик, но също и поради повечето ваканционни домове“, каза Костас Лагувардос, научен мениджър на Meteo.gr пред Кathimerini. ОЩЕ: Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес