Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Гърция тръгнаха първите протести срещу по-високата пенсионна възраст

15 октомври 2015, 16:40 часа • 10198 прочитания

Близо 200 души блокираха главния вход на гръцкото министерство на труда и социалната политика в знак на протест срещу готвените пенсионни съкращения, които са част от реформите на страната в замяна на нови средства от ЕС. Основни участници в протеста бяха активисти от свързаната с комунистите в страната организация ПАМЕ, които носеха плакат, на който е изписано „Ние няма да станем роби в 21 в.“, предаде БГНЕС.

В рамките на новия проектозакон се променя възрастта за пенсиониране на 67 г. до 2022 г., а пенсиите се намаляват с 10% за хората под тази възраст, които са се пенсионирали, но нямат необходимите години. Атина трябва да одобри реформите, за да завърши успешно първия преглед на третия спасителен план за страната от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

“Те искат да работим, докато станем много възрастни, без пенсии и достъп до здравеопазване и защита“, се казва в изявление на ПАМЕ. Организацията, както и синдиката на държавните работници АДЕДИ, ще проведат митинг пред парламента в петък, когато ще бъде и гласуването на проектозакона.

В сряда (14 октомври) правителството на Алексис Ципрас се отказа от плановете си да увеличи данъците за приходи от недвижима собственост с мотива, че Атина все още води преговори с международните си кредитори върху реформите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес