Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турският премиер увери Борисов: Ще има справедлив съд за гюленистите

13 август 2016, 09:12 часа • 3456 прочитания

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм е провел телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов, съобщи „Сабах“.

Той е уверил Борисов, че членовете на гюленистката организация „Фето“ ще бъдат съдени според принципите на правото и справедливостта.

Разговорът е бил по инициатива на турския премиер. Освен уверението, че гюленистите ще получат справедлив процес, Йълдъръм е предложил на България двустранно сътрудничество за мигрантите.

Двустранният механизъм за сътрудничество между България и Турция по отношение на бежанците няма да означава отмяна на споразумението с ЕС за мигрантите, посочват от турската пресслужба.

Телефонният разговор между двамата премиери е проведен часове след експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк, заподозрян за връзки с живеещия на американска земя Фетхулах Гюлен.

„Вярвам, че експулсирането от България представлява добър пример за другите страни, сред нашите приятели и партньори“, заявил Бинали Йълдъръм.

Именно Гюлен бе посочен от Анкара за организатор на опита за военен преврат, който бе потушен в ранните часове на 16 юли.

„Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. С цената, ако трябва на всичките да им вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България. Ние се фиксираме в един от 25 000 случая“, заяви премиерът.

„Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начин. Ако Турция бъде обявена за „несигурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна”, и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия”, каза още Бойко Борисов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес