Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция не е бомбардирала кюрдски бойци в Сирия от началото на примирието

03 март 2016, 14:27 часа • 4057 прочитания

Турция не е бомбардирала позиции на кюрдски бойци в Сирия от началото на примирието в страната от миналата седмица, съобщи турски представител. 

От средата на февруари турската артилерия, разположена на границата, бомбардира цели на Демократичния съюз на сирийските кюрди (PYD) и неговото въоръжено крило Отряд за защита на народа (YPG) на територията на Сирия, като според армията това е в отговор на насрещен огън, информира AFP. 

Вашингтон, който е съюзник на Анкара в НАТО, призова турската страна да спре обстрела, като бойните действия повдигат притеснения за примирието. Оттогава няма съобщения за турски бомбардировки на PYD, които според Анкара са сирийски клон на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК)

"Ние не сме се целели в PYD от началото на прекратяването на бойните действия“, зави турски представител, пожелал анонимност. Той обаче потвърди съобщенията, че на 28 февруари Турция е обстрелвала джихадисти на „Ислямска държава“ в Сирия. 

Примирието, което влезе в сила късно вечерта миналия петък не се отнася за джихадисти на „Ислямска държава“ и близкия до „Ал Кайда“ фронт „Ал Нусра“. 

Според източника Турция иска примирието да проработи, но се притеснява дали ще има нарушения от страна на властите на президента Башар Асад и неговите руски съюзници.

Въпросът със сирийските кюрди предизвика разминаване между позициите на Анкара и Вашингтон, като според втория YPG е най-ефективната бойна сила на терен срещу „Ислямска държава“

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес