Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция изпрати 2 противопожарни самолета на Гърция за борба със стихията

22 юли 2023, 16:37 часа • 1574 прочитания

Днес в Атина пристигнаха два противопожарни самолета и един хеликоптер с 9-членен екипаж, които бяха обещани от Турция в борбата с големите горски пожари, изпепелили обширни територии около гръцката столица.

Екипажите бяха посрещнати във военната база в Декелия от заместник-министъра по въпросите на климатичните кризи и гражданската защита Евангелос Турнас и турския посланик в Атина Кагатай Ерчиес, съобщи турското посолство в Гърция в Туитър.

ОЩЕ: ЕС изпраща на Гърция подкрепления за борба с пожарите 

Малко след пристигането на противопожарните сили от Турция гръцкото външно министерство благодари на Турция за оказаната помощ в Twitter. "Благодаря на Турция за готовността да предостави противопожарна подкрепа и да помогне на Гърция в борбата с тежките горски пожари", заяви министерството в официалния си акаунт.

Междувременно стана ясно, че и на остров Родос все още не могат да овладеят пожарите като в петък срещу събота бе наредена евакуацията на още две населени места, пише Kathimerini. Пожарът в района на село Лаерма продължава да се разраства, жителите, около 300 души, са получили нареждане късно вечерта да се евакуират, макар самото село все още да не е пострадало. По обяд съобщение за необходимостта от евакуация са получили и жителите на селата Лардос и Пилонас, в югоизточната част на острова.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес