Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия ще проведе голямо военно учение с НАТО, но Белград не коментира

04 април 2023, 19:33 часа • 4371 прочитания

Сръбската армия ще се присъедини към военното учение "Платинен вълк", което ще се проведе съвместно с НАТО - с участието на американската армия и западни партньори. Това ще прекрати сръбския мораториум върху участието в двустранни и многостранни учения с всички чуждестранни партньори, въведен след началото на войната в Украйна, съобщи сръбският изследователски център "Демостат".

"В интерес на сръбската армия е да повиши оперативната съвместимост на нейните части, но провеждането на военни учения със западни партньори може да се тълкува и като ясна индикация за посоката, която Сърбия е избрала", пише "Демостат".

Индикатор за тенденцията е посещението на началника на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Милан Мойсилович във Вашингтон в началото на февруари, където той се срещна и с началника на Генералния щаб на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили.

Че Сърбия ще се присъедини към военното учение "Платинен вълк" беше посочено по-рано от Дерек Чолет, съветник на Държавния департамент на САЩ. На 23 март той написа в Twitter поздравления към Сърбия за "повторното ангажиране със САЩ в отбранителните учения" с хаштаг Platinum Wolf.

Министерството на отбраната на Сърбия не реагира публично на съобщенията.

Учението се провежда в Сърбия от 2014 г., обикновено през юни, с цел подготовка на войниците за участие в многонационални операции. Последният път, когато "Платинения вълк" се проведе през 2021 г., наред със сръбски и американски войници бяха войници от Босна, България, Гърция, Унгария, Румъния, Словения, Великобритания и Франция.

ОЩЕ: НАТО с най-голямото военно авиоучение досега - 22 страни и над 200 самолета

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес