Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдят Мицотакис и длъжностни лица за влаковата катастрофа

16 май 2023, 19:22 часа • 1546 прочитания

Група, представляваща 57-те жертви на челния сблъсък на двата влака в Гърция през февруари, заяви, че е подала наказателен иск срещу министър-председателя Кириакос Мицотакис и други министри и длъжностни лица преди националните избори в неделя, предаде АФП.

"Искът е насочен срещу министър-председателя, министри и бивши министри", както и срещу други длъжностни лица, заяви пред репортери в централния град Лариса представителят на групата Христос Константинидис, чиято съпруга е загинала в най-тежката железопътна катастрофа в страната.

Пътнически влак се сблъска с товарен малко преди полунощ на 28 февруари, след като по погрешка беше допуснат да се движи по същия коловоз. Тридесет от 57-те загинали бяха на възраст под 30 години, много от тях студенти.

Катастрофата накара десетки хиляди хора да излязат по улиците, за да изразят гнева си към правителството, което през последните осем години е ръководено от консерватора Мицотакис или от основния му съперник, левичаря Алексис Ципрас.

Доклад: Технологични фактори са довели до влаковата катастрофа в Гърция

Бившият ръководител на компанията за железопътна мрежа OSE, който беше принуден да подаде оставка след трагедията, вече е подведен под отговорност за нарушаване на служебните задължения.

Началникът на гарата, който е бил дежурен по време на катастрофата, е задържан в предварителния арест по обвинения в застрашаване на обществения транспорт и убийство по непредпазливост, като ако бъде признат за виновен, го грози доживотна присъда. Трима други служители на железниците - двама други началници на гари и началник смяна - също са обвинени във връзка с катастрофата.

Шефът на гарата в Лариса: Моя е грешката, причинила катастрофата с влаковете

След катастрофата министърът на транспорта подаде оставка. Той отново се кандидатира на изборите в неделя. Правителството си навлече нападки, след като първоначално се опита да хвърли вината върху дежурния началник гара. 

Железопътните профсъюзи отдавна предупреждават за рисковете за безопасността, като твърдят, че мрежата е недофинансирана и с недостатъчен персонал след десетилетие на съкращения на разходите и е склонна към инциденти.

По-късно Мицотакис се извини и обеща да подобри безопасността на железопътния транспорт в сътрудничество с експерти от ЕС и френския железопътен оператор SNCF. Само парламентът може да създаде специален съд, който да разследва министър-председателя и министрите.

Проучване на гръцкия орган за надзор на железопътния транспорт заяви, че е открило сериозни признаци за лоша подготовка на дежурния персонал в нощта на инцидента. Регулаторният орган за железниците (RAS) заяви, че пропуските представляват "непосредствена и сериозна" заплаха за обществената безопасност, след като установи "липса на доказателства", че наскоро наетите началници на гари са преминали необходимото основно обучение.

Широко разпространено е мнението, че OSE е била управлявана лошо в продължение на десетилетия, а ЕС разследва последователни гръцки правителства за стотици милиони евро незаконна държавна помощ за компанията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес