Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С възхвала на Милошевич Вучич загатна какво мисли за Сърбия и Косово

12 декември 2023, 07:25 часа • 2271 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич коментира изявлението на един от водачите на листата "Сърбия срещу насилието" Мирослав Алексич, че в листата на тези, които подкрепят Вучич, го правят от личен интерес, и заяви, че е наглост "човек с толкова ниско образование да си дава право да критикува хора, които са прочели 10 000 книги повече от него".

Вучич каза още, че бившият военнопрестъпник Слободан Милошевич е бил човек с изключителни постижения, но че се възмущава от него, че не е погледнал по-добре на външните обстоятелства и не е изчакал по-добри възможности, както е направил Азербайджан с Нагорни Карабах: Армения напълно признава Нагорни Карабах като част от Азербайджан. Той смята, че Милошевич е трябвало да прекрати бомбардировките след 5 или 10 дни, но че със сигурност не е виновен за това, че НАТО се е решила да се намеси без решение на Съвета за сигурност на ООН.

Припомняме, че по времето на Милошевич Вучич работи в пропагандна медия на босненските сърби, а в периода 1998 - 2000 година е министър на информацията т.е. на сръбската пропаганда.

Още: 89 са обвинени за военни престъпления в Косово

За себе си Вучич каза, че е много внимателен и че не е готов да остави да тече сръбска кръв или да бъде на власт без легитимност.

Сърбия в БРИКС?

Вучич заяви, че всеки ден мисли за влизането на Сърбия в БРИКС, но в момента това не е опция за Сърбия, пише БГНЕС.

В ефира на Happy TV Вучич разказа за разговора си с шейх Мохамед бин Зайед, който го попитал дали иска децата му да живеят след 20 години в Европа, която щяла да има дял от 7-8 % от световната икономика, или в някой друг съюз, който ще има 40 или 50%, и че му е казал, че възнамерява да присъедини ОАЕ към БРИКС. БРИКС в момента има около 19% дял в световната икономика, но има прогнози, че до 2040 година може да достигне 45%.

Още: Сърбите не се интересуват толкова за еврочленството, колкото за Косово

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес