Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

РСМ спира вписването на етническата принадлежност в актовете за раждане

06 юли 2023, 15:38 часа
Реклама

Конституционният съд на Северна Македония реши да спре временно действието на решение на Министерството на правосъдието относно възможността за деклариране на етническа принадлежност в актовете за раждане.

Конституционният съд е на мнение, че решението на министерството е в нарушение на законите и Конституцията, а формалната причина за спирането е, че решението не е публикувано в Държавен вестник в 7-дневен срок след неговото приемане.

Докато се очаква Конституционният съд да вземе окончателно решение, в удостоверенията няма да се посочва етническа принадлежност на новородените.

Министърът на правосъдието Кренар Лога заяви пред журналисти, че с това свое решение съдът отваря "кутията на Пандора", тъй като в много други случаи правилото за публикуване на решението в Държавен вестник в 7-дневен срок не е било спазвано.

Министърът обвини правителствения секретариат за забавянето на публикуването на решението в Държавен вестник. Той поиска вписване на етническата принадлежност в удостоверенията за раждане заради декларации с невярно съдържание, подавани при участие в конкурси за работа в администрацията или публичните институции от страна на македонци, които са се обявили за "албанци" или за членове на други етнически малцинства. Въпросът засяга конкурсите за запазени позиции за членовете на тези общности, съгласно Охридското рамково споразумение.

ОЩЕ: ЕС призова РСМ да преследва и осъди проявите на омраза срещу българите

Възможността за представяне на етническа принадлежност в удостоверенията е отдавнашно искане на Алианса на албанците, чийто член е министър Лога. Неотдавна Лога публикува в социалните мрежи собственото си удостоверение, в което в графата за етническа принадлежност е посочено "албанец".

Въпреки това редица правни експерти, включително предшественикът на Лога Рената Дескоска (СДСМ), смятат, че посочването на етническа принадлежност в удостоверенията не е законно.

Понастоящем в актовете за раждане, брак и смърт в Северна Македония се посочват само името, фамилията, адресът и гражданството на лицето, но не и етническата принадлежност.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес