Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Република Сръбска не планира референдум за присъединяване към Сърбия

21 ноември 2017, 12:41 часа

Референдум за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина не е в дневния ред на властите в Баня Лука. В момента няма условия за провеждане на референдум за отцепване на Република Сръбска.

Реклама

Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик в Босна и Херцеговина (БиХ) в интервю за „Дойче Веле“.

„Ние не сме авантюристи, както мнозина ни представят. Разбирам, че за да се постигнат такива елементи (като референдум), трябва да се създаде политическа рамка и политическа среда, да се създаде достатъчно енергия и практика в общата обстановка и в Европа. Със сигурност това трябва да бъде добре свършена работа“, изтъкна Додик.

Все пак той предрече, че в бъдеще Сърбия и сръбската общност в БиХ ще се обединят, а Косово ще бъде разделено, като северната част ще се присъедини към Сърбия, предаде БГНЕС.

Попитан дали опитите на Република Сръбска да се отделят от БиХ ще предизвикат война, Додик отвърна, че републиката има редица силни и мотивирани полицаи, които са готови да реагират със сила.

„Всяка намеса от Сараево в Република Сръбска със сигурност ще я засили. Това не е Испания“, каза още Додик, имайки предвид кризата с Каталуния.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес