Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При нови избори 9 партии влизат в парламента в Атина

26 август 2015, 21:39 часа • 5194 прочитания

Девет партии влизат в новия гръцки парламент, ако изборите бяха сега. Това показват резултатите от социологическо проучване, направено по поръчка на частна тв.

Данните сочат, че СИРИЗА отново ще спечели изборите, но разликата ѝ с втората “Нова демокрация” се е стопила до 2%. Трета сила са неонацистите от “Златна зора”. Най-новата политическа партия в Гърция “Народно единство” на Панайотис Лафазанис вероятно няма да успее да състави правителство, коментират анализатори. Крайнолявата фракция от депутати, която се разграничи от Алексис Ципрас, имаше три дни да направи кабинет, след като президентът Прокопис Павлопулос им връчи мандата в понеделник. Неуспешен опит вече направи “Нова демокрация”, пише "24 часа".

Очаква се президентът да свика среща на лидерите като последен опит за консенсус. В петък Павлопулос ще трябва да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни избори. От кабинета на премиера в оставка критикуват опозицията, че губи ценно време, вместо веднага да се откаже групово от проучвателен мандат и да изпрати страната пред вот на 20 септември.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес