Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прешевската долина иска да се обедини с Косово

25 ноември 2019, 14:37 часа • 3043 прочитания

Албанците от Прешевската долина настояват да се осъществи искането от референдума от 22 март 1992 г. за обединение с Косово.

Това заяви Рагми Мустафа – председател на Демократичната партия на албанците в Прешево и бивш кмет на Прешево пред албанската телевизия „Ора”, съобщит МИА, цитирана от БГНЕС.

Той ще изложи това искане пред всички политици, които ще присъстват на конференцията „Ролята на Албания при представянето на интересите на албанците на Западните Балкани”.

Политикът настоява да се постави въпросът за реципрочност по отношение на международни гаранции за правата на сърбите в Косово и за Прешево, Буяновац и Медвежа, които са на територията на Сърбия.

Албанците в Прешевската долина чакат не по-малко от 100 години и не вярват, че дори да бъде постигнато споразумение, Сърбия ще спазва правата им.

„Ние искаме да се осъществи решението от проведения на 22.03.1992 г. референдум, да се реализира идеалът на войниците от Освободителната армия за Прешево, Буяновац и Медвежа, да се осъществи политическата платформа на албанските партии от 2006 г., която представя всички искания на албанците”, заяви Мустафа.

Според него албанците в Прешевската долина са в най-лоша позиция по отношение на своите права и икономическо положение.

Той се надява, че външният министър на Албания ще приеме сериозно искането албанците в Прешевската долина и обяви, че на 28 ноември – Деня на независимостта на Албания, ще протестират за символите, като обявят, че „признават единствено албанските национални символи”.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес