Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миланович: Неправилно е да се оспорва правото на име и език

30 юни 2021, 17:19 часа • 2292 прочитания

Изявлението на португалския държавен секретар е резултат от невежество и невнимание. Не искам да бъда небрежен в изказванията си, защото мога да навредя на Македония. Така МИА предаде казаното от хърватския президент Андрей Миланович (според агенцията първото име на хърватския президент е „Андрей“, но то де факто е Зоран – бел. ред.).

ЕС отдавна не е общност на някакви единни ценности, а на някои прилики и колкото по-бързо го осъзнаем, ще отидем в ЕС, казал президентът.

"Със сигурност човек не може да излезе извън границите на националните държави," каза Миланович на пресконференция с президента на РС Македония Стево Пендаровски в Загреб, отговаряйки на репортерски въпрос.

Според него при влизане в нечие лично пространство, по деликатни въпроси като идентичност, право на име и право на език, това не свършва добре, особено ако, както той подчерта, мотивите са опортюнистични.

„Какво ще се случи, ако Хърватия постави под въпрос черногорския език? И Босна и Херцеговина е наша съседна държава и е трудно ва някого да му се откаже правото да се нарича с име и с това име да нарича езика си. Така че босненският език е нещо нормално за мен, какво би се случило ако бъде оспорен? Това е погрешно и неморално. Черногорският език също. Това е част от идентичността на тази държава“, казва Миланович.

Той оцени, че Северна Македония и Албания ги държат пред вратата на Съюза по "груб начин".

„Македония и Албания трябва да започнат преговори възможно най-скоро и това няма да е лесно. Подобни съобщения са обезсърчаващи, дори дискриминиращи“, каза Миланович.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес