Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицотакис към Мицкоски: Ще има неприятно преживяване, ако не спазвате Преспанското споразумение

06 юни 2024, 10:01 часа
Реклама

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди Християн Мицкоски, че ще се сблъска с “неприятно първо преживяване” на срещата на НАТО във Вашингтон през юли, ако не спазва Преспанското споразумение.

Реклама

"По отношение на Скопие посланието ми към кандидата за премиер е много ясно. Предизборният период приключи. Договорът от Преспа трябва да се спазва. Нека даде категорично изявление, когато официално встъпи в длъжност като министър-председател, че спазва Преспанското споразумение", каза Мицотакис пред гръцката телевизия "Антена", визирайки Мицкоски.

"В противен случай единственото, което ще може да постигне, е едно много неприятно първо преживяване, когато всички заедно се срещнем във Вашингтон, на 75-ата годишнина на НАТО, в началото на юли", добави гръцкият премиер и отново повтори, че на Срещата на върха ще повдигне конкретния въпрос.

Още: Мицотакис: Новият премиер на РСМ да спазва Преспанското споразумение

В крайна сметка "ако [македонците] искат да се доближат до Европа, пътят към Европа минава през Гърция и през добрите отношения с Гърция", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че на 5 май лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отново се зарече да нарича страната си "Македония" и призова гръцките политици "да не се държат като талибани" по отношение на Преспанското споразумение.

Още: Мицотакис към РСМ: Не прекрачвайте гръцките червени линии

Днес Мицкоски ще получи мандат за съставяне на правителство от президента Гордана Силяновска-Давкова. По време на своята клетва на 12 май Силяновска използва само името "Македония" вместо официалното наименование - "Република Северна Македония", в нарушение на Преспанското споразумение. Тя предизвика международен дипломатически скандал.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от тогавашните външни министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров. Споразумението трябваше да сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

Още: Гръцки медии: Скопие задълбочава разрива с Атина

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес