Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ковачевски и Вучич в Белград: РСМ и Сърбия с най-добри отношения в „съвременната история“

31 март 2023, 12:40 часа
Реклама

Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски и президентът на Сърбия Александър Вучич потвърдиха на среща в Белград дългогодишното партньорство и приятелство между двете страни, което, както съобщиха от правителствената пресслужба, се изразява в „постоянна взаимна подкрепа по ключови въпроси и предизвикателства“.

„Съгласихме се, че отношенията между Република Сърбия и Република Северна Македония са най-добрите в съвременната история. Продължаваме да работим заедно за доброто на нашите народи“, обяви Вучич в профила си в Instagram.

Ковачевски е на официално посещение в Сърбия. Вчера Вучич, заедно с македонския премиер и министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич, обиколиха проекта "Белград на вода".

„Казват, че по време на хубава разходка измисляш най-добрите планове и водиш най-приятните разговори. Докато с гордост показвам на моя приятел Димитър Ковачевски колко е устроен Белград, обменяме мнения за разширяването на инициативата „Отворени Балкани“, пътя към ЕС на нашия регион, позицията и перспективите на Западните Балкани на геополитическата карта на Европа и света, но и за плановете за предстоящите срещи и новите проекти за връзка“, написа Вучич в профила си, публикувайки и снимки.

ОЩЕ: Косовският премиер: Сърбия обеща да не плаши със сила, но още не ѝ вярвам

Двустранните отношения между двете страни се характеризират с динамичен политически диалог на високо ниво, икономическо сътрудничество и търговия, подчерта македонският премиер.

Двамата обмениха мнения относно политиката на разширяване на Европейския съюз със страните от Западните Балкани и относно динамиката на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Сърбия. В тази посока бяха подчертани процесите на реформи в няколко ключови области.

ОЩЕ: Вучич: Не ме интересува кой ще спечели войната в Украйна 

На срещата присъстваха още министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, министърът на икономиката Крешник Бектеши, министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, както и заместник-министърът на информационното общество и публичната администрация Александър Байдевски.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес