Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

25 април 2024, 14:58 часа • 1201 прочитания

„Членството в ЕС е сред основните цели на Турция“, заяви кметът на Анкара Мансур Яваш по случай Деня на независимостта и празника на детето, предава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Още: Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

„За съжаление стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето и не съдържат сериозна геостратегическа визия или последователен план за действие. Стратегическите интереси на ЕС и Турция изискват актуализиране на митническия съюз без по-нататъшно забавяне и без да се обвързва с политически условия. Това не само ще повиши конкурентоспособността на ЕС и Турция, но и ще спомогне за изграждането на взаимното доверие, необходимо за преодоляване на трудните политически и геополитически предизвикателства“, казва Яваш.

Кметът изтъкна, че географското разположение на Турция я прави важен фактор в усилията за постигане на мир и стабилност в региона. Той отправи призив към израелското правителство за прекратяване на войната в Газа и подчерта, че през 21 век убийствата на деца и цивилни представляват престъпление срещу човечеството.

Яваш е преизбран на кметските избори в турската столица като кандидат на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

Още: Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес