Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция награди трима мигранти за проявена смелост - спасявали са хора от пожар

03 януари 2019, 08:08 часа • 1624 прочитания

Гърция удостои с гражданство трима мигранти – двама египтяни и един албанец – които спасявали хора по време на опустошителния пожар край Атина през юли, при който загинаха 90 души.

На специална церемония гръцкият президент Прокопис Павлопулос благодари на тримата рибари, че са показали смелост и човечност. "Вие вече сте европейски граждани и можете да научите всички, които не разбират европейските ценности, какво трябва да правят", заяви държавният глава и поясни, че извършеното от тримата мигранти е ясно послание срещу популизма и ксенофобията.

И до момента не е ясно точно колко души дължат живота си на Джейк Гани от Албания и двамата египтяни Махмуд Муса и Емад Ал Хаими. Гръцкият вътрешен министър обаче каза, че те са спасили от пламъците най-малко 12 души.

"Няма религия, няма бели и черни. Когато видиш, че нещо такова става, трябва да отидеш и дори да жертваш живота си, за да помогнеш на хората", каза пред гръцките медии Махмуд Муса.

"Докато съм жив, ще правя добро за Гърция. Ще го правя винаги и ако трябва, ще се върна пак там хиляди пъти да помогна", бяха думите на Ал Хаими.

Пожарът, подклаждан от силните ветрове, изравни със земята градчето Мати. Оцелелите от трагедията си спомнят, че е трябвало да скачат в морето, за да се спасят от пламъците.

През септември Франция даде гражданство на мигрант от Мали, който се изкачи с голи ръце по фасадата на жилищен блок, за да спаси висящо от балкон на висок етаж 4-годишно момченце.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес